Thursday, March 10, 2011

Kelebihan ilmu ketimbang harta

Alhamdulillah, hari ini saya akan berada di Sekolah Agama Bandar Sri Putra dalam rangka majlis ilmu. Pihak sekolah agama meminta saya menyampaikan ceramah bertajuk kelebihan ilmu dan motivasi pelajar.Secara umumnya, guru saya di Aceh, menyampaikan pada kami, apabila seseorang emenuntut dan mendapat ilmu, maka dia akan memperolehi 3 perkara. Yang pertama 'Ali.. (Tinggi) Sesuai dengan huruf Ain.. Bukankah tuhan pernah befirman... "Allah Taala mengangkat darjat orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu akan beberapa darjat"


Kedua Lam... maksudnya Latif.. Yakni penuntut ilmu akan mewarisi sifat, tingkah laku yang lembut, ini sesuai dengan akhlaknya Nabi. Dan ketiga ialah Mim.. (Mulk), orang yang berilmu akan diberikan kerajaan atau maknanya, akan di "rajakan" oleh manusia, maknanya, dia akan di ikut oleh kebanyakan manusia.

1. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu adalah pusaka nabi-nabi, manakala harta adalah pusaka Qarun dan Firaun.


2.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu memelihara kamu, tetapi kamu pula yang memelihara harta.


3.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu ramai taulannya dan sebaliknya orang yang berharta ramai seterunya.


4.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu apabila dinafkahkan akan bertambah, tetapi harta pula apabila dinafkahkan akan berkurangan.


5.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu diseru dengan nama yang mulia, manakala orang yang berharta diseru dengan nama bakhil.


6.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak perlu dipelihara daripada pencuri, tetapi harta perlu dipelihara daripada pencuri.


7.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu akan diberi syafaat diakhirat nanti, manakala orang yang berharta akan dihisab hartanya.


8.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak akan binasa, manakala harta pula akan binasa.


9.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu itu melembutkan hati dan harta pula mengeraskan hati.


10.Ilmu lebih baik daripada harta kerana yang berilmu mendakwa kehambaan dan yang berharta mendakwa ketuhanan.
 

No comments:

Post a Comment