Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Featured post

ERPH BNK 2020 | Unit Kaunseling Sekolah

Blog Archive

Friday, April 29, 2011
Insya Allah, Rabu depan, saya akan memberikan sebuah ceramah khas berkaitan penyalahgunaan dadah dan isu-isu dadah terkini.Lokasi Surau An-Nur Bandar Baru Bangi. Terima Kasih pada Ustaz Kausar (SK Bandar Baru Jalan 2) kerana memberi laluan.

Tidak ada siapa pun yang mempunyai cita-cita ingin menjadi penagih dadah. Namun kenyataan disebaliknya ke atas kehidupan manusia ini. Di Malaysia seramai 350,000 jumlah penagih yang telah berdaftar. Menurut WHO, jika ada satu penagih yang ditangkap, ada 3 lagi yang belum ditangkap.

Di Vietnam, jumlah penduduknya 80 juta orang, tetapi jumlah penagihnya 30,000 orang. Bayangkan hebatnya Malaysia, jumlah rakyat 27 juta, tetapi penagih 350 ribu orang.

Saya menelusuri langkah turun ke masjid dan surau selain sekolah, melalui ceramah dan khutbah, bagi menyedarkan masyarakat kita. Bahawa dadah itu pemusnah masa depan seseorang.

Pengalaman kami, bukan hanya orang yang miskin sahaja yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah, bahkan orang kaya juga, kerana ada orang kaya. Kerana kekayaan, dengan pendapatan gaji RM30,000 mereka tak tahu nak guna duit. Akhirnya menjadi penagih.

Rumah FLAT, adalah salah satu dari beberapa lokasi kawasan berisiko. Buka kata semua, tapi memang ada, bukan juga tempat lain tak ada, bahkan penagih dadah jenis syabu sekarang memasukkan dadah dalam tubuhnya di hotel-hotel. Ha... Bayangkan saudara, menagih dalam hotel, tak banyak apa duit mereka tu.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers