Friday, April 29, 2011

Ceramah Umum Berkenaan Penyalahgunaan Dadah

Insya Allah, Rabu depan, saya akan memberikan sebuah ceramah khas berkaitan penyalahgunaan dadah dan isu-isu dadah terkini.Lokasi Surau An-Nur Bandar Baru Bangi. Terima Kasih pada Ustaz Kausar (SK Bandar Baru Jalan 2) kerana memberi laluan.

Tidak ada siapa pun yang mempunyai cita-cita ingin menjadi penagih dadah. Namun kenyataan disebaliknya ke atas kehidupan manusia ini. Di Malaysia seramai 350,000 jumlah penagih yang telah berdaftar. Menurut WHO, jika ada satu penagih yang ditangkap, ada 3 lagi yang belum ditangkap.

Di Vietnam, jumlah penduduknya 80 juta orang, tetapi jumlah penagihnya 30,000 orang. Bayangkan hebatnya Malaysia, jumlah rakyat 27 juta, tetapi penagih 350 ribu orang.

Saya menelusuri langkah turun ke masjid dan surau selain sekolah, melalui ceramah dan khutbah, bagi menyedarkan masyarakat kita. Bahawa dadah itu pemusnah masa depan seseorang.

Pengalaman kami, bukan hanya orang yang miskin sahaja yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah, bahkan orang kaya juga, kerana ada orang kaya. Kerana kekayaan, dengan pendapatan gaji RM30,000 mereka tak tahu nak guna duit. Akhirnya menjadi penagih.

Rumah FLAT, adalah salah satu dari beberapa lokasi kawasan berisiko. Buka kata semua, tapi memang ada, bukan juga tempat lain tak ada, bahkan penagih dadah jenis syabu sekarang memasukkan dadah dalam tubuhnya di hotel-hotel. Ha... Bayangkan saudara, menagih dalam hotel, tak banyak apa duit mereka tu.
 

No comments:

Post a Comment