Wednesday, April 13, 2011

Orang Lain Pergi Koko, dia Hisap Rokok

RABU.13 Apr 2011.Malang bagi 8 orang budak ini, entah kenapa nasibnya kurang baik hari ini. Ketika sedang asyik membahagi rokok, tau-tau ada yang terlihat aksi ini, lalu melaporkan kepada pihak guru tanpa rasa simpati.

Babak pengejaran pun berlaku, namun suspek mem
ang tidak melarikan diri, tetapi bahan bukti sudah dilempar jauh-jauh supaya tidak mudah ditemui. Nak lari kemana, sebab sekolah berpagar sana sini.

Seorang telah berjaya menyedut hingga 3 batang kata saksi. Manakala tukang belinya, 2 orang kecil kecil lagi. Sebelum masuk waktu koko, mereka ke salah sebuah kedai Melayu di Bangi. Lalu membeli 2 bungkus kotak rokok berjenama Lutfman yang mengandungi 20 batang rokok yang tersusun rapi.

Disamping 1 kotak mancis. Dari m
ana kamu dapat wang tanya saya sangsi? Ada donator rupanya. Dia yang bagi duit cikgu..... Kamu yang bagi duit supaya dia beli rokok ini? Tak.... saya hanya bagi seringgit je. Taklah semua sekali. Apa pun, perbuatan merokok adalah salah di sisi undang-undang. Siapa yang lebih bersalah, adalah penjual, kerana terang-terang tulisan DILARANG MENJUAL ROKOK KEPADA MEREKA 18 TAHUN KE BAWAH". Yang datang membeli pun, terang-terang budak sekolah, sekolah rendah lagi.

Saya menghantar sms kepada Ketua Balai, sebagai makluman dan kalau boleh mohon tindakan lanjut dari beliau ke atas penjual rokok ini. Mungkin sudah beberapa kali ianya telah terjadi. semoga 2012 sekolah bebas dadah akan menjadi realiti.

UPDATE

Petang ini (14/4) saya terima sms dari pihak Polis, pihak kedai berkenaan sudah pun diberi amaran supaya tidak menjual rokok kepada pelajar sekolah. Harap amaran ini dipatuhi demi kebaikan generasi anak-anak di Bangi Lama.

 

1 comment:

  1. perkara nie patut di laporkan kepada pejabat kesihatan daerah hulu langat,

    penjualan rokok kepada orang bawah 18 tahun adalah di bawah bidang kuada pejabat kesihatan.

    pejabat kesihatan boleh mengambil tindakan yang lebih sesuai terhadap perkara nie

    ReplyDelete