Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Blog Archive

Monday, May 2, 2011
Sai Baba, namanya mungkin tak ramai yang kenal, namun, jika anda sempat meleret dalam kereta kaum cina, ada sebahagian antara mereka memaparkan stiker satu gambar seorang manusia berbaju merah, dialah "Sai Baba".

Khamis lepas, beliau meninggal dunia dengan meninggalkan jutaan pengikutnya diseluruh dunia. Adalah dikatakan, bahawa beliau mampu menghidupkan orang yang sudah mati. (Kosmo 1 April 2011)

Antara lain boleh menyembuhkan orang sakit, dapat membaca fikiran orang-orang yang ada disekelilingnya. Boleh membantu ahli politik. Bahkan punya firasat tinggi katanya.

Para pengikutnya menganggap beliau sebagai "Jelmaan Tuhan". Ketika pengikut setianya meninggal, beliau dikatakan telah menghidupkannya kembali, namun..... ketika beliau meninggal dunia, tiada siapa yang boleh menghidupkannya semula. Hancurlah teori yang menyatakan bahawa beliau adalah "Jelmaan Tuhan". Sebab, mana mungkin Tuhan akan mati.

Sudah pasti Tuhan akan kekal, dan akan menjaga "Jelmaannya" supaya terus lestari. Namun itulah hakikatnya. Menarik untuk membaca maklumat lanjut Sai Baba di sini.

Agama Buddha

Begitu juga dengan Buddha. Beliau adalah seorang yang baik, lari ke hutan untuk bertapa, meninggalkan kemewahan dunia, ketika dihutan, beliau menumpukkan tanah untuk dijadikan pengganti bantal, lalu tidur di atas tanah, itulah zuhudnya Buddha. Beiau bukan tuhan, beliau hanya manusia yang mencari erti kebaikan dalam hidup ini.

Namun..setelah beliau pergi, meninggalkan dunia ini untuk selamanya, para pengikutnya mula memujanya, lalu ada yang menyembahnya, hingga terbentuklah sebuah agama bernama Buddha.

Demikian yang guru saya pernah sampaikan beberapa kali dalam kuliahnya di masjid Pulau Melaka puluhan tahun yang lalu.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers