Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Featured post

ERPH BNK 2020 | Unit Kaunseling Sekolah

Blog Archive

Tuesday, July 12, 2011
Hari ini, saya siap menjalankan 1 sesi kaunseling individu dan 3 sesi kaunseling kelompok.3 Kelompok tersebut adalah terdiri dari :

1. Murid perempuan kelas 4 Jupiter (new)
2. Murid lelaki kelas 4 Jupiter (new)
3. Sesi kelompok yang ketiga adalah kelompok sukarela.

Bayangkan, murid datang sendiri nak adakan sesi kelompok.

Saya : Cuba tanya guru kelas, kalau di izinkan kamu boleh lah adakan sesi disini. Setelah kembali dari kelas, Cikgu Hizbullah benarkan, tetapi mesti siapkan kerja katanya.

Cara Pelaksanaan Sesi kelompok berfokus ini sudah saya terangkan pada artikel sebelum ini. Tamat sesi tadi, (sesi kedua) saya rakamkan secara sukarela (bukan paksaan), apa yang mereka dapatkan dari sesi itu. Dan ini adalah rakaman suara tersebut. Klik Sini . Apa anda dengar? Semua yang bercakap itu sebenarnya dalam keadaan menangis dan menahan tangisan. Ada 4 orang yang kurang menangis, saya asingkan, habis pertemuan, mereka dipanggil semula untuk sesi refleksi.

Kenapa menangis?

Mereka sebenarnya sedang menasihati kawannya, yang mana kawan tadi secara sukarela pula ingin dibantu. Ketika mulut mereka bercakap-cakap, air mata mereka sendiri yang mengalir, ada perasaan jernih dalam diri mereka, hakikatnya mereka sedang menasihati diri sendiri.

Boleh ke TANGISAN dijadikan UKURAN Motivasi?

Saya tidak kata begitu, tetapi kita dapat rasakan, betapa sukarnya MATA ingin menangis jika tidak MENYENTUH PERASAAN kan. Sei ini, cukup membuat mereka tersentuh, dan terkeluar dari mulut klien, saya ingin berubah. YES... itu yang kita mahukan.

Cukup ke Sekali Sesi?

Ubat yang doktor berikan, tidak cukup sekali, ada yang kena minum terus, walaupun rasa macam sudah sembuh. (Antibiotik). Begitu juga dengan sesi, boleh jadi sekali sudah memadai, dan boleh jadi, kena ulang lagi.

Untuk makluman, hasil dari sesi ini, kita boleh memerhatikan, siapa yang masih "unfinish bisness", klien yang telah tag kan tadi, boleh dipanggil untuk sesi individu keesokan harinya. So, bilik kaunseling sentiasa ada klien. Tak ada lagi masalah "sukar mendapat klien".

Oh ya.. kata kawan-kawan, untuk buat sesi tu sukarlah, kami kurang dapat kerjasama dari guru-guru lain. Sebenarnya kita boleh buat sesi itu masa diberikan kelas ganti. 1 jam kelas ganti, cukup untuk sesi kaunseling kelompok kali pertama. Jika nampak tak selesai masalah tadi, boleh diadakan sesi lanjutan.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers