Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Blog Archive

Friday, July 1, 2011
Dunia ini tak lebih seumpama wakaf, kita datang dan singgah sebentar, kemudian pergi, lalu orang lain mengambil alih tempat kita tadi. Dalam pemerintahan begitu, dalam dunia begitu, dalam sekolah pun tak lepas dari "itu".

Harta, pangkat, nama, dan segala-galanya adalah pinjaman sementara, yang kekal hidup terus abadi adalah ALLAH Taala. Kata orang (kalau) harimau mati meninggal belang, dan jika manusia mati meninggal nama.

Namun, apa yang terjadi, ramai juga manusia yang mati, sesudah sekian lama dia meninggal, kubur pun tiada, nama pun hilang, dikenang orang pun tidak. Apakah... relevan pepatah tadi? Ya..pepatah manusia mati meninggal nama.

Bagi orang yang banyak jasanya, sudah pasti namanya terpahat dalam sejarah, terukir dalam jiwa manusia, selagi manusia yang menerima jasa itu hidup, itupun selagi yang "berjasa" tidak menutupi jasanya dengan kejahatan. Alangkah bagusnya jika nama kita terus ada, terus disebut-sebut setelah ketiadaan kita, setelah sirna wujud kita di muka bumi yang fana ini?

Kerana, bagaimana banyak jasa dan kebaikan kita,kiranya dipenghujung episod kehidupan, kita tersilap percaturan dan tercalarlah akan perasaan orang-orang sekeliling kita, bagi mereka, jasa kita nihil. Justeru, Allah Taala mengingatkan, susulilah akan kejahatan kamu itu dengan kebaikan. Sesungguhnya yang terakhir itu akan dikira.

Terlihat dari tulisan ini, sukarnya menahan nama kita terus harum dan wangi. Kemungkinan untuk busuk, layu dan terkulai itu ada. Nak maintain itu agak susah. Namun, bagi orang yang mengikuti dengan teliti petunjuk Al-Quran, bercakap mengikut Al-Quran mahu, bertindak menurut perhitungannya, bermesyuarah sebagaimana dalam surah Syura... Insya Allah, wangi tadi terus mewangi... Allah Taala akan melindungi kita, kerana Dia yang mengajar kita, dan kita telah menurut kehendakNya. "Alaihi tawakkal tu..." kepadaNya daku bertawakal.0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers