Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Blog Archive

Wednesday, June 20, 2012

Assalamualaikum sohabat sekalian, terima kasih kerana sudi menjadi tamu blog norish77.

Saya diberitahu seorang kawan, "Cikgu Sham, husband saya suka baca blog Cikgu Sham". Terima Kasih lah, yang saya jadi rajin ni pasal ada orang nak baca. Ada juga yang tulis tu sesaja, nak tampal bahan untuk renungan diri sendiri.

Ada juga yang katanya baru tahu dan baru pertama kali masuk blog ini. Entah sampai bila blog ini bisa bertahan.Kerana dia percuma. Saya khuatir ia akan menjadi macam laman web http://picfu.net, dulu saya banyak upload gambar ke situ dan paste kat blog ini. Sekarang laman web itu dah expire.So...mana-mana gambar yang tuan-tuan tengok tinggal rangka sahaja, macam frame saja yang ada, sedangkan gambarnya tak ada, itulah gambar yang saya ciluk dari pifcu.net.Hehe..ciluk..

Mungkin kisah yang saya nak paparkan ini tak menarik pada orang tua.Tapi sekadar menulis sembari jari-jari masih boleh menulis, dan minda pun dalam keadaan bersedia. 

Semasa kelas ganti Tasmik tadi, saya masuk kelas 3Jupiter.Minta murid buka surah Isra atau Surah Bani Israil.Baca ramai-ramai ayat 1 sahaja.Sambil betulkan bacaan dan juga makhraj serta panjang pendek bunyinya.

Kemudian huraian 15 minit pengertian surah ini. Budak-budak ni bersih jiwanya. Bila kita hurai bab akhirat, bab bagaimana tangisan yang perlu kita tangis, pabila mengenangkan dahsyatnya siksaan neraka itu. Warna neraka itu hitam pekat, gelap.tak ada cahaya. Siksaan nya masya Allah tak tertanggung.Ada sejenis neraka yang tiap hari penghuni neraka berdoa sampai 400 kali sehari minta dijauhkan dari digeser ke neraka itu.

Didalamnya tak ada makanan, kecuali buah zaqqum, lantaran terlalu lapar, penghuni neraka pun memakannya, apabila dimakan terus perutnya pecah berhamburan.Itulah makanan didalam neraka. Kemudian di dalamnya tak ada air.Air paip pun tak ada, kalau ada air syabas pun OK jugak kan. Apalagi air strawberri. Air yang ada, bila kita nak minum,letak saja dimuka kita, terus wajah kita meleleh cair disebabkan panasnya air itu.

Ha...murid-murid inilah yang perlu kita takut dan tangiskan.Ini tidak...menangis konon kerana tak dapat tengok cerita Doraemon.Menangis kerana sakit perut atau sebab mak suruh sembahyang.Alahai...ada jugak yang macam tu.

So, ada 7 golongan yang akan mendapat perlindungan Naungan Arasy Tuhan di padang Mahsyar kelak, antaranya ialah orang yang mengingati Allah, (berzikir) mengingati siksaannya, secara sunyi-2 seorang diri, lalu (hingga) mengalir air matanya.

Inilah intinya Nabi dibawa naik Buraq pada malam Israk dan Mikraj, untuk diperlihatkan syurga dan neraka.

Dalam saat asyik saya menghuraikan ayat ini, seorang murid bersuara, Cikgu...dia nangis cikgu... Jawab pula yang menangis sambil mengesat air mata perlahan-lahan...Saya takut lah Cikgu...

Kringggg....Kriingggggg......Loceng balik dah bunyi...Kita sambung lain kali ek.... Semua bangunnnnnn!!!..  Sesampai diluar pintu, murid tadi hampiri saya, cikgu....lain kali cerita lagi ya. Ya...

Semasa melangkah ke pintu utama, saya sempat mencelah, Eh...sapa-sapa nak duduk bawah Arasy Tuhan nanti dipadang Mahsyar, balik jap gi solat tau. Kata saya sambil berjalan.Kalau tak nak duduk bawah tu pun, tak apa... Tak payah Solat.Mudah je kan.

Sabda Nabi : "Setiap manusia telah ditentukan samada dia (setelah meninggal nanti) ke syurga atau ke neraka" Sahabat menjawab (semacam protes lah) , kalau begitu, penatlah Ya Rasulullah jika dia beramal, namun nantinya ke neraka jugak akhirnya. Jawab Rasul...Seseorang itu akan dipermudahkan ke mana dia ditakdirkan (sama ada ke syurga atau neraka).

Sabda Nabi SAW, "Barangsiapa yang dikehendaki Allah padanya mendapat kebaikan, (Allah Taala ) akan menjadikan dia yufaqqih fiddin, memahami agama". So...kita perlu rasa risau, jika ilmu kita bab agama sikit sangat-sangat, macam mana kita nak beramal dengan sempurna jika ilmu pun kurang. Tak rasa khuatir ke,takut2 amalan yang sedang kita amal tu pun, takut tak sah. Ye dak? 

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers