Saturday, June 30, 2012

Kembalinya Abby Abadi


Tahniah Abby, kini Abby Abadi mula bersemangat kental, ciri-ciri yang perlu ada bagi wanita Islam.

“Demi agama Islam, saya tidak lagi takut kepada manusia dan bimbang akan kehilangan semua kerana ianya datang daripada Allah.

Sekiranya saya tidak dibenarkan lagi keluar di televisyen … tak apalah, sebab saya sayangkan agama saya.”

Itulah kata-kata Abby semasa berkongsi pengalaman penghijrahannya di pentas Pas anjuran Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah, 26 Jun lalu. Penghijrahannya membuka lembaran baru buat dirinya.
“Sebenarnya baru kini saya faham bahawa agama dan politik tidak boleh dipisahkan.

“PAS yang banyak menjemput saya, untuk berkongsi pengalaman sekaligus dapat memberikan sedikit kesedaran kepada di luar sana khususnya artis betapa pentingnya mendekatkan diri kepada agama Allah,”

“Saya seronok berkongsi cerita supaya apabila ada wanita lain melalui peristiwa seperti saya (berhijrah) mereka akan sama-sama mendapat kekuatan melalui perkongsian pengalaman ini,” kata Abby lagi.
Semoga penghijrahan Abby berpanjangan. Inginkan perubahan, Pas sememangnya wadah terbaik untuk Abby. Artis-artis yang lain juga mengikuti jejak langkah Abby Abadi.

Ulasan Penulis

Hairan dengan orang yang berfahaman, politik lain, agama lain. Boleh semak sikit, kat mana orang tu berguru dulunya.Siapa yang yang mengajarnya, politik dan agama itu lain.Terasing dari wahyu Ilahi.Bahkan  tak termasuk dalam wahyu2 yang diturunkan samada di Mekah atau Madinah.

Soalan saya: Macam mana nak perintah negeri dan negara jika tanpa politik. Dan...kerja-kerja memerintah ini bukankah (termasuk dalam) urusan agama Islam.Supaya nantinya negara itu aman sentosa apabila mengikuti peraturan Ilahi. Jika dibiarkan puak sekular memerintah, cuba jawab, dengan apa dia memerintah? Kalau bukan ikut suka dia. Bukankah ISLAM itu sempurna, syariat nya meliputi semuanya.Apakah dalam Qur'an tidak ada cara memerintah negara? Bukankah juga Nabi Sulaiman itu seorang pemerintah? JOm..upgrade pengetahuan, tingkatkan maklumat, jangan ketinggalan terus... orang lain dah tahu lama dah....anda  bagaimana? Syukur lah kalau dah tahu dan dah amalkan. 

No comments:

Post a Comment