Monday, June 18, 2012

Samun Bersenjata Parang dan Karen di Desaria

Di fahamkan berlaku pergelutan semasa kejadian sebelum perompak berjaya melarikan telefon bimbit, komputer riba dan wang tunai.

JUMAAT. 15 Jun 2012. Dua kejadian samun bersenjata dalam sehari! Itulah yang berlaku di Desaria pada hari ini apabila 2 rumah yang disewa warga asing telah diserbu masuk 2 lelaki yang bersenjatakan parang. 

Kejadian pertama berlaku sekitar jam 3 petang di sebuah rumah kedai di Taman Desaria dan kejadian kedua sekitar jam 6 petang di Jalan 13. Namun hasil maklumat orang awam dan kecekapan pihak Polis seorang suspek berjaya diberkas selang beberapa jam kemudian di sebuah restoran makanan di Nilai .BERITA DISUNTING DARI BLOG PAKTOM : dESARIAKU.bLOGSPOT.COM

UPDATE

Tangan mangsa kesan tetakan dengan parang
Menurut maklumat yang diterima, suspek merupakan BERBANGSA Melayu. Mereka masuk ke rumah dengan membawa parang dan menggunakan karen elektrik direnjatkan ke tubuh mangsa.

Mangsa terbaru warga Myammar mengalami luka di bahagian tangan kiri dan kaki sehingga menerima jahitan. Dipercayai kakinya mengena urat saraf.

Tinjauan saya petang ini bersama Sdr Sufian untuk melihat perkembangan terkini berhubung kes tersebut.

Kebetulan mangsa sudah pun pulang ke rumah pada hari ini. (ISNIN). Mangsa baru tiba di Malaysia untuk bekerja masih belum fasih berbahasa Melayu. Hanya menggunakan bahasa Enggeris semasa bertutur.

SUSPEK 

Untuk makluman, suspek menaiki kenderaan bermotor. Kejadian pula berlaku disiang hari, bukan dimalam hari. Ingat.... SIANG HARI. Jika anda melihat rumah warga Myammar ini, sebenarnya tidak ada apa yang mahu dirompak. Apa nak dirompaknya, mereka warga ASING. Kalau ya pun ada, tak seberapa nilainya dibanding dengan kerugian, kecederaan atau kematian mangsa.

Pintu Pagar Terbuka

Namun suspek telah melihat adanya peluang bagi mereka untuk menceroboh. Ya, pintu pagar rumah dalam keadaan terbuka disiang hari.

Kami ahli ronda begitu prihatin, bayangkan pada malam hari pun, masih terdapat beberapa buah rumah yang tidak menutup dan mengunci pagar rumahnya. Agaknya mereka ada mengamalkan ayat kebal atau rumah mereka sudah dipagari dengan doa-doa yang mustajab atau pun adanya jin-jin yang menjaga rumah mereka secara sukarela.


Lebih malang, apabila kami ahli ronda memanggil tuan rumah yang kelihatan ada di dalam, untuk memaklumkan keadaan rumah mereka, seorang pun tidak menyahut. Sedangkan kita berpakaian seragam ahli ronda.Bukannya berpakaian preman.Mereka masih asyik menonton TV.

KES MINGGU SEBELUM INI

Tangan Mangsa yang dijahit

Untuk rekod, (saya terima maklumat dari Sdr Sufian) ada sebuah kereta telah memasuki kawasan perumahan Desaria pada minggu lepas. Kereta proton Iswara warna Silver. Terdapat 4 orang dipercayai warga Indonesia. Salah seorang berambut panjang telah keluar dari kereta dan memanjat pagar sebuah rumah, kebetulan suri rumah tidak bekerja, apabila menyedari rumahnya dimasuki orang, dia bertanya, mahu ke mana kamu? Tiba-tiba sahaja penyamun itu lompat keluar dan melarikan diri.

So, suri-suri rumah boleh buat permuafakatan, dapatkan nombor telefon jiran-jiran terdekat untuk saling menyebar maklumat. Jika dulu, kita ada PTT, Push To Talk, namun sayangnya MAXIS telah menamatkan perkhidmatan walkie-talkie ini tanpa sebarang alasan yang KUKUH. Jikalah PTT masih beroperasi, maklumat sebegini tersebar dengan cepat dan meluas. Sayang sekali seribu sayang. Saya dapatkan contoh untuk ibu-ibu, link sini,  lihat bagaimana Channel Skuad Pemantau digunakan oleh warga Putrajaya untuk membasmi jenayah dikawasan mereka.

Pernah juga kejadian berlaku, dimana sepasang lelaki dan perempuan menaiki sebuah kereta, lalu memarkir di depan sebuah rumah yang menjadi targetnya, peristiwa ini berlaku di siang hari, dimana perempuan akan masuk ke dalam rumah sambil memegang penyapu, kononnya sedang membersihkan halaman rumah, manakala lelaki masuk menggeledah didalam rumah. Beberapa minit kemudian setelah berjaya menyamun, mereka pun blah.
Kaki juga menjadi mangsa

Ingat, Kejadian Jenayah Berlaku kadang-kala disebabkan peluang yang kita berikan kepada mereka. Teringat saya pada seorang murid yang rumahnya menjadi mangsa rompakan, setelah penyamun masuk ke dalam rumahnya dan mengikat seluruh ahli keluarga, dia berkata, "Sebenarnya aku bukan nak masuk pun rumah ini, tetapi aku tengok pintu (dalam keadaan) terbuka, aku pun masuklah"

Sekali belum kena tak apa, kalau dah kena, barulah cari ahli ronda, barulah nak cari Saudara Sufian.Menurut Ketua Keselamatan KRT Desaria Sdr. Suffian Rahaman (kiri) di dalam 2 kejadian ini pihak KRT berjaya menyalurkan maklumat dengan cepat kepada pihak Polis bagi membantu penangkapan suspek.


Menurut Sdr Suffian lagi dengan pelancaran Program Rakan Cop di Desaria baru baru ini adalah diharap warga Desaria akan terus menjadi 'mata dan telinga' bagi pihak Polis agar kejadian jenayah saperti ini dapat dipantau dan dibanteras dengan berkesan khususnya di Desaria 

  
Di luar pintu rumah, bersebelahan dengan Taman Desa Saga.Jalan 13.
 

No comments:

Post a Comment