Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Featured post

Versi 14

 

Blog Archive

Thursday, July 19, 2012

Syukur puja dan puji kita sampaikan untuk Rabbul Jalil. Atas nikmat dan anugerahnya yang sangat tidak ternilai dengan wang ringgit rupiah dongkat dolar dan sebagainya. Hingga saat ini kita dipertemukan dengan izinkan, akan bulan Ramadhan 1433. Mudah-mudahan segala kesalahan lampau kita dengan Nya akan mendapat pengampunan.

Jikalah, seorang manusia yang dihukum penjara selama 26 tahun, sangat seronok sekali sehingga menitis air matanya, gara-gara diberi pengampunan oleh Sultan Johor (semalam) sehingga dia dibebaskan dari hukuman mati kerana mengedar dadah.

Betapa seronoknya dia, kerana seorang manusia telah memberi pengampunan sehingga dia boleh kembali ke pangkuan keluarga tercinta.Eloklah masa yang tersisa itu digunakan sepenuhnya untuk keluarga, dan tuhannya.Anggaplah ini kehidupan yang kedua kali setelah tiada harapan untuk keluar dari tirai besi dikamar penjara.

Nah, apalagi jika yang memberi ampunan itu ialah Allah SWT. Bukankah lebih tinggi darjatnya dari itu. Bayangkan betapa gembiranya seseorang jika mendapat pengampunan Tuhannya.

Janji Tuhan, dengan kedatangan Ramadhan, jika dia dapat berpuasa dan beribadah dengan penuh mengharap keredhaan, pengampunan menantinya di hujung (10 hari terakhir) bulan Ramadhan.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers