Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Featured post

ERPH BNK 2020 | Unit Kaunseling Sekolah

Blog Archive

Thursday, July 12, 2012Publish PostAssalamualaikum, sahabat semua, yang pernah bertandang maupun yang baru berkenalan dengan blog norish77, semoga anda semua dalam keadaan sihat wal afiat. Saudara, kita patut merasa syukur yang amat sangat, tik tik tik jarum jam berdetik tanpa sekalipun pernah berhenti, kita sekarang diambang Ramadhan lagi. Terima Kasih Tuhan.Entah berapa puluh tahun sudah kita melaluinya.Dan sudah berapa banyak hikmah dan mutiara yang sudah kita kutip.

Sekali lagi, Terima kasih Tuhan,atas nikmat kehidupan ini, dulunya aku pernah sakit, namun Kau sihatkan daku, dulunya daku jauh dariMu, kini Engkau masih memelihara diri ini, dengan nikmat kesihatan.Oh...alangkah besarnya NikmatMu.Sedang hidup ini, semakin hari semakin sedikit tempoh kami bernyawa. Dan kami sedar penghujungnya, adalah sebuah kematian sedang menunggu.

Kau hadirkan Ramadhan, entah sempat atau tidak kami melintasinya hingga ke Syawal mendatang.Semoga hidup ini berada di atas landasan redhoMu. Ya Ilahi.... tiada yang paling indah kami impikan, tiada yang paling tinggi kami inginkan, selain RedhoMu. 

Ya Rabb, andai nya corak hidup kami hari ini, jauh dari pengharapan kami, tolonglah Ya Rabb. Bawa kami yang lalai lagi alpa ke landasanMu. Kembalikan jiwa dan hati kami...yang jauh dariMu....kami sedar.Nikmat dunia hanya sementara cuma.Sedikit pun tidak dapat dibandingkan dengan nikmat Mu disana nanti yang Engkau janjikan.

Dulu aku pernah merasakan, di penghujung Ramadhan,  semakin sayup-sayup tirai ramadhan menjatuhkan dedauannya, rasa rindu...dan terus terlintas....apakala di rakaat akhir terawikh, ketika alunan Qul A'uzubi rabbin naaas...apakah esok masih ada peluang lagi untuk aku bersama Mu? Sekarang... ku sedari Kau masih berikan sisa untuk ku bernafas, walaupun daku tidak istiqomah dalam berabdi kepada Mu, tidaklah diri ini sehebat Rabiatul Adawiyah, sekalipun dia perempuan, tetapi jiwanya mengalahkan kami yang lelaki.

Ya, hate lon sepi, peu na cit pluang pada lon untuk bertemu Dron lagi Ya Rabb? Semoga ada kekuatan kiranya masih ada sisa hayat dibadan. Ya Tuhan, dalam kembara hidup ini yang tak menentu hujungnya, permudahkan segala hajat kami untuk mencapai bahgia bak donya nyoe.

Mudahkan kami menemui-Mu dalam doa dan bacaan Dzikir kami. Andai di sini diri Mu tiada ku temui, sia-sia rasanya segala nya yang ku dapatkan di dunia, sebab hanya sementara, mengalir bagai air sungai segala Nikmat-Mu, tapi jiwa kami gersang...gersang jauh dari mengenal-Mu, sang pencipta jasad dan diri kami. Ku ingin yang baqa....

Kami sedar...
tik, tik....masa terus bergulir, dan saat ini pasti tidak kan kembali lagi buat selamanya. Oh indahnya dunia Ciptaan-Mu ini, tapi ku dambakan akhirat......di sana kehidupan yang kekal abadi.

Kami sedar...
Hidup ini bagai menunggu kedatangan sebuah mobiliti yang akan menamatkan segala lakonan udep bak donya nyoue. Tik......tik...tiik...... ku kan pergi jua..... Ya Tuhan....perkuat kan kesabaran kami dalam melayari bahtera lautan hidup, rupanya gelombang dan taufan, semakin hari semakin mengganas.Kadang-kadang bagaikan menggila.Jangan sampai kami ditarik nafas dalam keadaan Kau tiada memandang kami dengan pandangan redhoMu.


Ya...Tuhan...sukarnya mendidik hati... Sesungguhnya Engkau pernah berfirman, " Innal Lah ha La Yanzuru ila tsuwa rikum..walakinnal Lah ha yanzuru ila qulubikum wa a'malaalikum".Sesungguhnya Allah tidak melihat pada pakaianmu, akan tetapi Dia melihat kepada hatimu dan amalan kamu.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers