Sunday, August 12, 2012

Orang yang paling tidak terhibur

Berkata seorang Ustaz, dalam dunia ini, manusia yang paling tidak terhibur ialah tukang penghibur. Penyanyi, pelakon, sahlah jiwa mereka kosong, apabila mereka tak punya hubungan dengan Tuhan yang menjadikan dirinya. Masak dia boleh lupa pada Tuhannya sehingga terputuslah hubungan itu.

Dewasa ini, kian ramai artis yang kembali kepada Ajaran ISLAM, yah...Islam di dahulukan, Syariat diUtamakan, mereka merasai betul, kekosongan batin mereka. Beruntunglah orang yang mendapat hidayah atau turning point tersebut.

Dulunya, saya pernah bertanya pada diri sendiri, apabila melihat gahnya perkahwinan artis, sehingga berpuluh-puluh ribu wang hantaran, majalah mana yang tidak masuk, akhbar mana yang tidak sebut, sampai ke luar negeri, last-last...tup tup....gempar sekali lagi, perceraian sedang menggoncang rumahtangga mereka. Aduhai, alangkah jauhnya hidup mereka dengan Allah Taala.

Berkata guru saya, di padang mahsyar kelak, semua manusia akan dikumpul, "Yauma la tamliku nafsun linafsin" HAri akhirat itu, hari tiada seorang pun yang boleh menguasai atau mengatasi orang lain. So..bersyukur atas nikmat itu wahai anda semua.


No comments:

Post a Comment