Thursday, November 1, 2012

Persiapan Awal Langkah Cemerlang

KHAMIS : 1 Nov 2012. Hari ini, SK Lembah Jaya Ampang diwakili En.Zambri selaku guru bimbingan dan kaunseling menjemput saya menyampaikan ceramah Motivasi Awal UPSR.

Dari raut wajah-wajah yang hadir pada hari ini, yang ada di depan mata saya, saya beranggapan tidak sukar untuk cemerlang. Anak-anak ini juga telah dipertonton video ringkas, bagaimana Brain seorang pelajar di Indonesia dapat menghafaz angka-angka "Daun Teruk" yang disusun secara berselerakan.

Apabila bapanya ditanya oleh moderator Kick Andy, apakah latihan ini bisa dilakukan pada semua anak-anak (yang lain). Jawabannya BOLEH! 

Jangan sia-sia kan kemampuan kita untuk menggunakan nikmat terbaik iaitu OTAK yang ada dalam tubuh kita untuk melahirkan inspirasi yang berguna lalu menerjah pintu kejayaan.

Terima kasih cikgu Zambri Ramli dan murid-murid SKLJ,kali kedua saya dijemput menyampaikan ceramah di sini.Kali pertama tajuk "Kemahiran Keibubapaan" Ceramah Menjurus Peranan Ibu dan Bapa selaku Hamba kepada Allah, dalam menjaga TITIPAN yang paling berharga buat mereka iaitu Anugerah Anak-Anak.Di mana peranan sebenar ibu bapa dalam mendidik anak-anak, apakah sekadar membantu mereka berjaya dalam peperiksaan di dunia semata, atau ada lagi peperiksaan yang lain? Ya...Kalau bilik darjah merupakan ruang peperiksaan kepada anak-anak kita, maka DUNIA ini juga merupakan Dewang yang Besar untuk kita menghadapi Peperiksaan. Jawapan BAIK atau SALAH diperiksa oleh Allah SWT.Dicatit oleh Malaikat. Hadiah Cemerlang atau DENDAAN akan kita terima diperhimpunan besar akhirat nanti.

No comments:

Post a Comment