Saturday, January 5, 2013

Teknik Pengucapan Awam

Assalamualaikum wr wbt, saya memang seorang yang suka memberi ceramah, memberikan ceramah merupakan salah satu hobi saya.Bukan bermakna saya banyak ILMU.OH tidak, cuma hanya ingin berkongsi apa yang sudah saya ketahui.

Dari semenjak sekolah menengah lagi ketika tinggal di asrama saya memulakan kerjaya ini. Sebenarnya, pertama kali saya muncul di khalayak secara rasmi ialah semasa darjah 6 di Sekolah Kebangsaan Padang Garong.

Bukan juga bermakna saya sudah hebat dalam menyampaikan ceramah.Saya sedar, masih banyak hal yang perlu saya perbaiki.Terutama ISI Kandungan ceramah mestilah sentiasa Up to Date.

BUkan juga bermakna saya petah bercakap sehingga dapat memukau hadirin. Namun saya ingin berkongsi sebuah power point dengan anda semua. Jika anda merasa perlu, silakan taip alamat emel anda diruangan komen di bawah ini.

Antara Tips ketika menyampaikan ceramah.
1.Tidak bergayut pada rostrum
2.Berdiri senget, menenggek 

3. Berpeluk tubuh, tangan dalam poket ,pergerakkan melampau 
4.Tidak bergerak terlalu kerap
5.Menggaru, gosok hidung, patah jari, menggaru misai / janggut, memperbetulkan pakaian, rambut, menggaru kepala , bermain lidah / bibir 

6.Bermain dengan alatan menulis
7.Kerap menyelakkan nota

2 comments:

 1. Assalamualaikum.

  anyway kalau ada video bahan ceramah yang boleh dikongsikan tolong send ke zaihasmy@gmail.com.

  Memberi yang baik akan dapat yang lebih baik dari Allah jua..InShaa Allah.

  ReplyDelete
 2. 1/. Merujuk, "Namun saya ingin berkongsi sebuah power point dengan anda semua. Jika anda merasa perlu, silakan taip alamat emel anda diruangan komen di bawah ini.'

  2/. Berikut email saya: amtnetbiz@gmail.com
  3/. Terimakasih atas perkongsian tuan.

  ReplyDelete