Wednesday, December 4, 2013

Kenangan Musim Banjir

Kalau musim banjir dulu,kami budak2 memang suka,awal2 nak banjir kami dah buat "palong".Palong ialah perahu kecil yang boleh muat 2 orang.Kami guna papan lebihan dipaku,antara celahan sambungan kami guna lilin sebagai gam. Lilin tak payah nak dapat,sebab dikampung kami ada orang "buat kain", so ditempat itu banyak lilin lebihan.

Bila banjir besar melanda,kami pun tak takut,bahkan kami budak2 memang suka, rumah2 di kampung kami memang tinggi,maklum kawasan sentiasa banjir.Rata-rata orang sudah siap dengan "menggala" perahu sebelum banjir melanda.

Bila banjir dah besar,perahu bapa saya jadi angkutan penting.Sepanjang hari saya berada dalam perahu,sampai tidur malam pun masih terasa goyangan dalam perahu.

Satu hari kami ronda-ronda kawasan banjir,jumpa sekumpulan budak2 main basikal BMX tak boleh balik.sebab kawasan dusun yg mereka lalu air dah tinggi.(Dusun itu sekarang menjadi Taman Tengku anis) Mereka terperangkap.So perahu sayalah yg jadi angkutan untuk pindah mereka.

Nak jadi cerita,saya tak pandai berenang pun,perahu itu lebih muatan,hingga senget dan semua basikal tenggelam dengan perahu di tengah2 padang bola yg air nya dalam.saya sempat diselamatkan oleh seorang saudara,dia tarik saya naik ke atas pokok "kerian", disitulah berjam-jam saya tunggu proses menaikan basikal dan perahu dibuat. Nasib baik tenggelamnya dekat dengan pohon kerian.

Kalau bukan kerana nyawa masih panjang...saya sudah tiada lagi..Terima Kasih Tuhan
 

No comments:

Post a Comment