Aktiviti

26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik

Promosi M.Office 365

Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Mudahnya dengan Appsheet

Mana-mana murid yang sudah menjawab soalan ujian secara online, dah boleh saya trace di sini saja.

Admin Blog

Admin Blog
Norish

Blog Archive

Wednesday, December 31, 2014
Berikut adalah tutorial ringkas bagaimana caranya jika anda mahu edit fail format .psd yang anda terima. Yang pertama Anda mesti mempunyai program photoshop dalam PC anda. Tanpa photoshop anda tak boleh edit nya.
Kedua belajar dan bertanya dari orang yang lebih arif dari anda, saya sendiri bertanya kepada yang lebih tahu dan suka berbahagi ilmu. 
Insya Allah...cuba cuba dan cuba...anda pasti akan jadi mahir.

Bagi yang belum ada pgrogram photoshop, boleh lah menggunakan photoshop portable download di sini : KLIK SINI
Tuesday, December 30, 2014
Terpegun dengan kecanggihan sistem paip air wuduk di airport DOHA, kalau di Malaysia, hulur tangan keluar air. Disini...hulur lama-lama pun tak keluar jugak, rupanya kena sentuh di batang paip sebelah kiri dengan jari, untung ada petugas yang sedang menyapu air (cleaner) datang bantu.

Saya terfikir...kalau macam ni lah canggihnya sistem buatan manusia di dunia...apalagi lah di akhirat ya. Dapat anda bayangkan bagaimana?
 
Menara Cairo (Kecil sebelah kiri)

Menikmati udara dingin di kapal pelancongan di Sungai Nil

Indah...suka tengok...jualan akhbar arab..nak beli pun tak tau baca
 Luk Luah sedang memasuki kawasan makam sahabat Nabi


Ada batu berbau wangi seperti bau ambar..katanya serpihan dari batu hajarul aswad




 Berehat seketika, masih pakai baju berlapis, udara memang sejuk. 16 Darjah Celcius


 Perjalanan menuju ke makam Rabiatul Adawiyah...Sufi Besar di zaman nya
 Tiada yang mahal dalam hidup ini selain mendapar RedhaNya, biarpun miskin, hina dan tak punya apa...itu lah Rabiatul Adawiyah


 Tiba di Piramid, Giza


 Ziarah makam al-arif billah, Profesor Abdul Halim Mahmud, Daerah Assalam, Mesir
 Masjid  Abdul MAhmud
 Buku kisah Abdul Halim yang ditulis
 Bertamu ke rumah keponakan Profesor, beliau ialah Syeikh Muhammad Ahmad Soleh
 Anak saudara Profesor, baru beberapa tahun pencen sebagai Menteri Luar Negeri Mesir







Syeikh Ahmad, Imam Masjid di Kaki Piramid, pandai bertutur bahasa Melayu




Sunday, December 21, 2014
Setelah kembara hidup singgah di Great Wall 8 bulan yang lalu, kini Allah Taala membawa penulis ke Piramid Giza di Mesir. 

Sesungguhnya ini semua adalah kurniaanNya. Seorang sufi pernah berkata...

Sedekat-dekat pengembaraan ialah dari satu muka bumi ke muka bumi yang lain, manakala pengembaraan yang jauh ialah dari hamba menuju Tuhannya.

 
Selangkah di Berastagi Medan.
Menikmati air panas belerang di kaki pergunungan Berastagi.
Berendam lama-lama dikatakan boleh menjadi ubat bagi kita.



Seandainya di akhirat manusia bergembira tatkala mendapat buku rekod sepanjang hidupnya dengan tangan kanannya, kemudian dia pulang menemui keluarganya dalam keadaan yang sama.
Sebaliknya ahli neraka menerima buku catatan amalnya dengan tangan kiri malah lewat belakang. Dia berteriak yad'u tsubuuraa aduhai celakalah aku. Nasib masa depan yang panjang sudah jelas di matanya.
Begitulah anak-anak, di dunia kita gembira apabila mendapat hadiah,penghargaan di hari anugerah kecemerlangan dan satu keluarga menumpang bahagia bangga dan teruja. Tak cukup sekadar mendengar berita, mak ayah yang tak sempat berada bersama ingin melihat sendiri bagaimana anaknya berada di pentas. Tak ada video, gambar pun memadai.
Ciri-ciri insan berjaya akhirat ialah, semasa hidupnya dia sentiasa lebih baik dan baik dari sehari ke sehari. Dengan kata lain sentiasa memperbaiki diri.
Lebih banyak ilmu dia pelajari, lebih tawaduk dan takut pada Ilahi Rabbi. Akhlak nya bertambah bagus, ibadah semakin bermutu. Kata-katanya lemah lembut, ada ilmu yang keluar. Hatinya semakin redha, tawakal dan semakin rindu pada penciptaNya.
Inilah ciri-ciri insan berjaya di akhirat dan bakal mendapat redha serta syurgaNya.

Appsheet

Kaedah Detect Pantas tanpa perlu membuka Laptop dahulu. Dah ada di HP

PSIKOMETRIK 2020

BELUM JAWAB UJIAN PSIKOMETRIK


6 EXCELLENT
KHALEEF ASHRAF BIN MOHD KHIRDI

6 SMART
ADIELA NATASYA SUMAYYAH BINTI HAFIZUL FAHMI
MUHAMMAD FAIZ BIN GATOT PURWANDONO
MUHAMMAD SALEBUDIN BIN MUHAMMAD KHAMIS
NOR AQIRA BINTI SULHIEE
NOR AZRAEI BIN NORAZMAN

AZMEER- SK JLN TANJONG

Video Kami

Emel Unlimited Drive

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Terkini












Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.