Sunday, April 13, 2014

ORANG HEBAT PUNYA TANDA SEJAK KECIL

Nabi Muhammad SAW adalah manusia yang di utus sebagai rasul, bagi umat Islam, beliau adalah sesempurna manusia, zahir dan batin, tentunya beliau seorang yang hebat. Dimasa kecilnya beliau sudah dilihat kelainan, pernah di belah dada nya ketika berada di bawah jagaan penyusunya iaitu Halimatun Sa'diah. Ketika lahirnya Nabi Muhammad sudah berkhatan dan tali pusatnya sudah terpotong, malah tidak ada pun kesan darah di tubuhnya seperti bayi yang lain.Itulah petanda sejak kecil, bahawa beliau akan menjadi manusia agung suatu hari nanti.

Hari ini sudah tersebar buku-buku yang ditulis oleh orang bukan Islam, mereka meletakkan Nabi Muhammad ditempat pertama dalam buku mereka sebagai manusia yang paling berpengaruh dalam dunia.

Manakala seorang wali besar bernama Syeikh Abdul Kadir Al-Jailani pula, ketika kecilnya beliau tidak meminum susu ibunya menjelang puasa. Ketika masuk bulan Ramadhan, dia pun turut berpuasa. Hebatkan?
Maka, cikgu mengajak adik-adik sekalian, untuk menjadi insan hebat ketika dewasa nanti, antara syaratnya ialah, sudah kelihatan tanda-tanda hebat ketika kecil. jika kita belum punya apa-apa tanda, maka usahakan untuk mewujudkannya.

Satu hari penulis diberi kesempatan untuk menyampaikan ceramah bertajuk kepimpinan kepada pelajar pemimpin sekolah menengah, audien terdiri dari pelbagai bangsa dan agama. Penulis menyampaikan kehebatan diri Nabi Muhammad, ketika beliau berada ada dalam perut, ibunya bermimpi, bahawa anaknya yang bakal lahir nanti akan menjadi “manusia besar”. Pada awalnya ibunda Nabi tidak percaya. Namun ketika hamil, beliau  hairan, kenapa tidak merasakan sakit seperti ibu-ibu yang lain, tidak mengidam dan tidak ada kelakuan aneh.

Manakala atuknya yang bernama Abdul Mutalib turut bermimpi, dalam mimpinya beliau mendapat arahan, apabila lahirnya cucumu nanti, berikan namanya Muhammad yang ertinya terpuji kerana dia akan dipuji.

Paling mengejutkan ketika beliau lahir, jasad beliau kering tidak berselaput darah seperti bayi yang lahir, kening sudah bercelak, tali pusat sudah dipotong dan kemaluan sudahpun dikhatankan. Siapakah antara anda yang mengalami hal ini? Ternyata tidak ada. Itulah tanda-tanda awal manusia yang hebat.


Habis ceramah, penulis meminta seseorang bangun untuk bercakap hasil program hari ini, lalu bangkitkan seorang pelajar India, beliau mengatakan kagum pada peribadi Nabi Muhammad walaupun beliau bukan beragama Islam. 
 

No comments:

Post a Comment