Monday, June 2, 2014

HIKMAH BERPUASA

Allah Taala menyifatkan DUNIA ini adalah,

1. Tempat bermain
2. Tempat suka ria
3. Tempat saling berhiasan
4. Medan perlumbaan sesama manusia.

Wamal hayaatud dunya illa laibun wa lahwun..wa ziinatun.wa tafaakhurun bainakum wa tastarukum bainal amwaali wal aulaad...kamaa tsali ghaisin...

Bayangkan sebesar bumi ini adalah ibarat sebuah padang bola sepak yang amat luas. Di sinilah tempat kita bermain. Adat dalam permainan adalah nak kan menang, walau dengan cara penipuan,gelicik itu masih boleh, namun matlamat tidak menghalalkan cara. Ada peraturan dalam bermain. Orang panggil aturan main.

Orang yang berjaya dalam bermain adalah orang yang punya SCORE (matlamat hidup) dalam bermain. Selain itu dia juga punya SKILL dan STRATEGY.
Disamping ada SPIRIT (ruh) dalam mengejar cita2. Dunia yang luas inilah SPACE buatnya. Sempurnakah padang ini atau berlubang sana sini. Inilah SPACE kita.

Hikmah Puasa datang sebenarnya nak perbaiki SKILL dan STRATEGY manusia dlm menghadap Allah dalam menuju SCORE. Salah satu peranan puasa ialah menjadikan seseorang itu sidik yakni BENAR. Dalam istilah Melayu namanya JUJUR.

Hak orang tetap hak orang. Walau macam mana cantik dan mahal sekalipun. Kita tak boleh sapu semua. Ada defend ada keeper, kita tak boleh sesuka hati tangkap bola dengan tangan. Begitulah hidup dalam dunia ini. Orang yg jujur sahajalah mampu mencapai taraf manusia terbaik. Sabda Nabi SAW.

Sesungguhnya peniaga yang jujur duduk bersamaku di syurga.(sambil menunjukkan 2 jarinya)

Maka dari itu selalulah berdoa spt ini. Allahumma ahsin akhlakona bilhilmi. Ya Allah perbaikilah akhlak kami/ku dengan sikap lemah lembut. This is SKILL very IMPORTANT in our life.

Orang yang kasar manusia akan lari darinya. Semoga puasa tahun ini dapat mendidik jiwa kita semua ya dari yang dah baik kepada lebih baik. Ingat2..kita nak balik menghadap Ilahi dalam kedaaan sebaik mungkin. Malu lah kalau kita pulang memikul beban dosa. Dosa mulut suka menuduh menipu mengumpat dan fitnah. Inilah inti puasa. Nak jaga mulut supaya selamat empunya diri. Ingat pepatah Melayu

"kerana pulut santan binasa. Kerana mulut badan binasa"

Sementara itu pepatah arab ada menyebut

"Bala un insan minal lisan.khairu kalama qolla wa dalla"

Bala manusia itu berpunca dari lisannya. Sebaik2 ucapan ialah sedikit tetapi bermakna.
 

No comments:

Post a Comment