Wednesday, December 31, 2014

Bagaimana Nak Edit Fail .Psd

Berikut adalah tutorial ringkas bagaimana caranya jika anda mahu edit fail format .psd yang anda terima. Yang pertama Anda mesti mempunyai program photoshop dalam PC anda. Tanpa photoshop anda tak boleh edit nya.
Kedua belajar dan bertanya dari orang yang lebih arif dari anda, saya sendiri bertanya kepada yang lebih tahu dan suka berbahagi ilmu. 
Insya Allah...cuba cuba dan cuba...anda pasti akan jadi mahir.
video

Bagi yang belum ada pgrogram photoshop, boleh lah menggunakan photoshop portable download di sini : KLIK SINI

Read more »

 
Tuesday, December 30, 2014

Canggih..kepala paip di Airport DOHA

Terpegun dengan kecanggihan sistem paip air wuduk di airport DOHA, kalau di Malaysia, hulur tangan keluar air. Disini...hulur lama-lama pun tak keluar jugak, rupanya kena sentuh di batang paip sebelah kiri dengan jari, untung ada petugas yang sedang menyapu air (cleaner) datang bantu.

Saya terfikir...kalau macam ni lah canggihnya sistem buatan manusia di dunia...apalagi lah di akhirat ya. Dapat anda bayangkan bagaimana?

Read more »

 
Monday, December 29, 2014
Sunday, December 28, 2014

Video Gambar di Cairo

https://animoto.com/play/KJUdEcP0ZTsydH0RBLRbFg

Read more »

 

Sungai Nil, Cairo

 
Menara Cairo (Kecil sebelah kiri)

Menikmati udara dingin di kapal pelancongan di Sungai Nil

Indah...suka tengok...jualan akhbar arab..nak beli pun tak tau baca
 Luk Luah sedang memasuki kawasan makam sahabat Nabi


Ada batu berbau wangi seperti bau ambar..katanya serpihan dari batu hajarul aswad




 Berehat seketika, masih pakai baju berlapis, udara memang sejuk. 16 Darjah Celcius


Read more »

 

Kembara Hidup ke Bumi Ambiak

 Perjalanan menuju ke makam Rabiatul Adawiyah...Sufi Besar di zaman nya
 Tiada yang mahal dalam hidup ini selain mendapar RedhaNya, biarpun miskin, hina dan tak punya apa...itu lah Rabiatul Adawiyah


 Tiba di Piramid, Giza


 Ziarah makam al-arif billah, Profesor Abdul Halim Mahmud, Daerah Assalam, Mesir
 Masjid  Abdul MAhmud
 Buku kisah Abdul Halim yang ditulis
 Bertamu ke rumah keponakan Profesor, beliau ialah Syeikh Muhammad Ahmad Soleh
 Anak saudara Profesor, baru beberapa tahun pencen sebagai Menteri Luar Negeri Mesir







Syeikh Ahmad, Imam Masjid di Kaki Piramid, pandai bertutur bahasa Melayu




Read more »

 
Sunday, December 21, 2014

Jejak Bumi Anbiya' : 7 Ajaib Dunia dan Medan

Setelah kembara hidup singgah di Great Wall 8 bulan yang lalu, kini Allah Taala membawa penulis ke Piramid Giza di Mesir. 

Sesungguhnya ini semua adalah kurniaanNya. Seorang sufi pernah berkata...

Sedekat-dekat pengembaraan ialah dari satu muka bumi ke muka bumi yang lain, manakala pengembaraan yang jauh ialah dari hamba menuju Tuhannya.

 
Selangkah di Berastagi Medan.
Menikmati air panas belerang di kaki pergunungan Berastagi.
Berendam lama-lama dikatakan boleh menjadi ubat bagi kita.



Read more »