Saturday, June 13, 2015

Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan Al Mubarak

Assalamualaikum Hai saudara seagama,

Berpuasalah kamu, mudah-mudahan dengan ibadah puasa dan ibadah-ibadah lainnya menjadikan kamu hamba yang bertaqwa. Adapun ciri-ciri hamba yang bertaqwa itu terangkum dalam ayat 17 Surah Al Imran.

1. Orang-orang yang Sabar
2. Orang-orang yang Benar
3. Yang patuh
4. Yang menderma
5. Yang bangun minta ampun diwaktu sahur.

Ciri pertama ialah bersabar, sabar menahan lapar haus, membaca Al-Quran, berkerja, berterawikh pada malamnya dan bertahajud sebelum bersahur. Bersabar juga menahan nafsu ammarah dan segala macam godaan.

Ciri kedua Benar, yakni jujur dalam hidup dan kehidupan. Biarpun tiada siapa melihat, kita tetap jujur menjaga amalan dan ibadah.

Ketiga, terus istiqomah dalam ketaatan. Walau dimana dan bila pun. Siang malam pagi petang tetap dalam ketaatan. Di tengah keramaian atau bersendirian.

Keempat, membantu jalan agama dengan sedekah. Sikit atau banyak tergantung apa yang ada. Bukan 'berapa' yang dilihat Allah Taala,tapi ada atau tidak.

Terakhir, untuk melengkapkan ciri insan bertaqwa, untuk meraih syurga dan redhaNya, anda mesti membiasakan bangun malam. Bukan sekadar bangun, tetapi bertahajud dan minta ampun atas segala dosa-dosa anda selama ini.

No comments:

Post a Comment