Aktiviti

26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik

Promosi M.Office 365

Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Scanner Cara Murah, Tapi Macam Mahal

Cara Murah, Tapi Macam Mahal. Scan Kehadiran dengan QR Code di jam yang cikgunya buat sendiri https://www.facebook.com/amazingfingerprint/vi...

Admin Blog

Admin Blog
Norish

Blog Archive

Wednesday, March 2, 2016

Sebenarnya inilah tempat yang dicari-cari oleh manusia. Tenang...aman... damai... jauh dari hiruk pikuk dunia, jauh dari penipuan manusia, tiada sindir dan cerca, tiada iri dan dengki. Damailah yang pergi dalam kembaraan Ilahi.

Para sufi merindui pertemuan dengan Rabnya. Nabi Ibrahim ketika ditanya Malaikat apakah kamu tidak suka pada mati, masak aku tidak suka, justeru mati itu adalah jambatan aku dengan kekasihku. Lihatlah mereka dengan ainul basirah, dunia itu bagaikan terminal persinggahan. Secantik apa pun, itu tetap namanya terminal.

Saidatina Fatimah yang kesedihan atas kesakitan ayahndanya, langsung berubah menjadi gembira kerana dikhabarkan bahawa dia adalah antara orang  terawal mengekori ayahnya. Mengapa beliau cintakan kematian?

Bilal bin Rabah ketika lagi sakit sakaratul maut, sedang sang isteri menangis di sampingnya, janganlah bersedih kata Bilal, kerana sebentar lagi aku akan bertemu dengan Rasulullah dan sahabat yang lain. Aduh... kenal sekali Bilal siapa itu Rasulullah. Abu Lahab yang duduk sebandar pun, masih tak kenal hakikat Muhammad.

Wah..bukan kemain sukanya para sufi, bukan main rindunya mereka akan pertemuan dengan Rob nya. Kerana hidup sudah tak buat dosa lagi, yang ada hanya menangisi dosa yang lalu.

Saudara, tatkala nyawamu dibawa pergi, jasadmu diusung kemari, istirehatlah bagimu jika selama hidup kau berbakti, amal dan soleh itulah yang menemani.

Namun, jika solat entah ke mana, apalagi zikir dan fikir tiada bersama, tahulah nanti apa di sana, pastinya pergi takkan kembali lagi.

Kawan di dunia, itulah kawan di sana. Pilih-pilihlah siapa teman mu di sana. Kerana ada manusia yang duduk sendirian ketika ditanya, jawabnya ku tak punya kawan yang boleh beri jasa.

0 comments:

Post a Comment

Appsheet

Kaedah Detect Pantas tanpa perlu membuka Laptop dahulu. Dah ada di HP

PSIKOMETRIK 2020

BELUM JAWAB UJIAN PSIKOMETRIK


6 EXCELLENT
KHALEEF ASHRAF BIN MOHD KHIRDI

6 SMART
ADIELA NATASYA SUMAYYAH BINTI HAFIZUL FAHMI
MUHAMMAD FAIZ BIN GATOT PURWANDONO
MUHAMMAD SALEBUDIN BIN MUHAMMAD KHAMIS
NOR AQIRA BINTI SULHIEE
NOR AZRAEI BIN NORAZMAN

AZMEER- SK JLN TANJONG

Video Kami

Emel Unlimited Drive

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Terkini
Search This Blog

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

sementara Stock Masih Ada