Edidik

Edidik

Inspirasi Nurani

Mensyukuri hari ini, mengikhlaskan apa yang telah berlaku.

Featured post

ERPH BNK 2020 | Unit Kaunseling Sekolah

Blog Archive

Wednesday, March 2, 2016

Sebenarnya inilah tempat yang dicari-cari oleh manusia. Tenang...aman... damai... jauh dari hiruk pikuk dunia, jauh dari penipuan manusia, tiada sindir dan cerca, tiada iri dan dengki. Damailah yang pergi dalam kembaraan Ilahi.

Para sufi merindui pertemuan dengan Rabnya. Nabi Ibrahim ketika ditanya Malaikat apakah kamu tidak suka pada mati, masak aku tidak suka, justeru mati itu adalah jambatan aku dengan kekasihku. Lihatlah mereka dengan ainul basirah, dunia itu bagaikan terminal persinggahan. Secantik apa pun, itu tetap namanya terminal.

Saidatina Fatimah yang kesedihan atas kesakitan ayahndanya, langsung berubah menjadi gembira kerana dikhabarkan bahawa dia adalah antara orang  terawal mengekori ayahnya. Mengapa beliau cintakan kematian?

Bilal bin Rabah ketika lagi sakit sakaratul maut, sedang sang isteri menangis di sampingnya, janganlah bersedih kata Bilal, kerana sebentar lagi aku akan bertemu dengan Rasulullah dan sahabat yang lain. Aduh... kenal sekali Bilal siapa itu Rasulullah. Abu Lahab yang duduk sebandar pun, masih tak kenal hakikat Muhammad.

Wah..bukan kemain sukanya para sufi, bukan main rindunya mereka akan pertemuan dengan Rob nya. Kerana hidup sudah tak buat dosa lagi, yang ada hanya menangisi dosa yang lalu.

Saudara, tatkala nyawamu dibawa pergi, jasadmu diusung kemari, istirehatlah bagimu jika selama hidup kau berbakti, amal dan soleh itulah yang menemani.

Namun, jika solat entah ke mana, apalagi zikir dan fikir tiada bersama, tahulah nanti apa di sana, pastinya pergi takkan kembali lagi.

Kawan di dunia, itulah kawan di sana. Pilih-pilihlah siapa teman mu di sana. Kerana ada manusia yang duduk sendirian ketika ditanya, jawabnya ku tak punya kawan yang boleh beri jasa.

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

Reminder

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.
=============
26-6 Mesy HEM
29-6
1. Mesyu Koko Kali 3
2. Hub Shamen, Beri Link Psikometrik
==================

Promosi untuk 30 orang, Emel baru dengan Drive Unlimited, Hanya RM45 sahaja.

namaanda@mail.gurukreatif.net
atau
namaanda@gurukreatif.net

Ibrah Dari Al-Quran

Al Baqarah : 72
Hendaknya seorang pencari ilmu lebih memerhatikan kandungan makna di sebalik kisah, bukan kepada para pelaku kisah

Mutiara Kata

Mutiara Kata

Nukilan Nurani

Nukilan 3


Manfaatkan persamaan dan
uruskan perbezaan
Akan terhasillah keserasian dan keindahan

Setiap kesulitan tetap akan muncul kemudahan.
Sabar menerbitkan keindahan
Kelapangan akan datang setelah kesusahan.
3@2016


Followers