Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Tq

Gdg

Admin Blog

Admin Blog
Noorhisham Hamzha

Blog Archive

Sunday, September 9, 2018

SARANAN UTK MAJLIS RESTU ILMU
___________________________________

1. Murid duduk bersedia, boleh bersila dibawah. Guru mengambil tempat, duduk dikerusi mengelilingi para murid.

2. Pengerusi mulakan dgn ucapan alu-alu/tujuan pelaksanaan majlis ini. Persilakan juru baca doa. Bacalah doa dalam bahasa Melayu agar semua orang faham.

3. Tayangkan video.. Janji Anak 2 beradik nak bahagia kan ibubapa nya. Namun, ketika dewasa, janji tinggal janji. Video ni ada di youtube.>>noorhisham.com 

4. Sambung dengan video Hal Ehwal Islam ttg kisah anak yg kisah berpisah dgn orang tuanya. Ibu terpaksa menjahit, toreh getah, jual kuih untuk membesarkan anak. Masih tinggal di rumah usang.>> https://youtu.be/caQw2wieuRU5. Setiap video antara 4-6 minit. Jgn lebih 6 minit. Huraikan makna dari video tadi.

6. Dalam masa yang sama alunkan muzik Sad Turkish, boleh juga mengambil muzik latar yang digunakan Oki Setiana Dewi membaca sajak.

7. Arahkan murid fokus, tatap wajah setiap guru dengan penuh kasih sayang. Lihatlah keikhlasan guru mu. Wakil guru setiap mata pelajaran memberi ucapan terakhir ibarat hendak pergi ke medan perang. Ucapan akhir oleh PK dan GB/Pengetua.

8. Baris pertama bangun, salam dengan guru sambil ucapan, terima kasih cikgu, maafkan saya cikgu, doakan saya cikgu, halalkan segala ilmu. Murid juga saling meminta maaf sesama mereka atas silap dan khilaf selama ini.

9. Diikuti baris kedua sampai habis.

https://www.facebook.com/amazingfingerprint

0 comments:

Post a Comment

Anda ada Blog?

Saya menawarkan kepada anda memiliki blog seperti ini, saya akan bangunkan untuk anda dan serahkan untuk anda guna. Kos terendah RM49.90 sahaja.

Curahkan tulisan anda, karya anda di blog untuk dinikmati generasi selepas anda.

Link

Tempahan Buku Klik

Search This Blog

Link Crosword

Klik

noTA cROSWORD Klik

Chat

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Kaunselor Anda

Kaunselor Anda