Sunday, September 9, 2018

SARANAN UTK MAJLIS RESTU ILMU 2018


SARANAN UTK MAJLIS RESTU ILMU
___________________________________

1. Murid duduk bersedia, boleh bersila dibawah. Guru mengambil tempat, duduk dikerusi mengelilingi para murid.

2. Pengerusi mulakan dgn ucapan alu-alu/tujuan pelaksanaan majlis ini. Persilakan juru baca doa. Bacalah doa dalam bahasa Melayu agar semua orang faham.

3. Tayangkan video.. Janji Anak 2 beradik nak bahagia kan ibubapa nya. Namun, ketika dewasa, janji tinggal janji. Video ni ada di youtube.>>noorhisham.com 

4. Sambung dengan video Hal Ehwal Islam ttg kisah anak yg kisah berpisah dgn orang tuanya. Ibu terpaksa menjahit, toreh getah, jual kuih untuk membesarkan anak. Masih tinggal di rumah usang.>> https://youtu.be/caQw2wieuRU5. Setiap video antara 4-6 minit. Jgn lebih 6 minit. Huraikan makna dari video tadi.

6. Dalam masa yang sama alunkan muzik Sad Turkish, boleh juga mengambil muzik latar yang digunakan Oki Setiana Dewi membaca sajak.

7. Arahkan murid fokus, tatap wajah setiap guru dengan penuh kasih sayang. Lihatlah keikhlasan guru mu. Wakil guru setiap mata pelajaran memberi ucapan terakhir ibarat hendak pergi ke medan perang. Ucapan akhir oleh PK dan GB/Pengetua.

8. Baris pertama bangun, salam dengan guru sambil ucapan, terima kasih cikgu, maafkan saya cikgu, doakan saya cikgu, halalkan segala ilmu. Murid juga saling meminta maaf sesama mereka atas silap dan khilaf selama ini.

9. Diikuti baris kedua sampai habis.

https://www.facebook.com/amazingfingerprint

No comments:

Post a Comment