Tuesday, December 31, 2019

PROGRAM MAJU DIRI (PROG TRANFOSRMASI DIRI)

PROGRAM MAJU DIRI

Setiap orang akan menjadi buku cerita setelah matinya. Maka tuliskan, dan tinggalkan sebuah cerita yang bagus agar memberikan hiburan dan inspirasi yang indah bagi ahli waris dan pembacanya.


Kata seorang pengarang didalam bukunya, "Psikologi Kematian". Ketika pesawat ulang-alik mau melepaskan orbit bumi menuju ke bulan, diperlukan teknologi tinggi dan daya dorong yang sangat besar agar bisa terbebas dari graviti bumi, lalu memasuki ruang angkasa dengan ringan.Demikianlah katanya lagi, halnya dengan jiwa manusia. Jika hati, pikiran dan nafsu kita masih sangat kuat terikat dengan bagasi dunia,pasti sulit untuk lari dan terbang mendekati ALlah.


BAGI RAKAN-RAKAN YANG INGIN MENDAPAT KERTAS KERJA ATAU LAPORAN PROGRAM TRANSFORMASI DIRI SILA Klik Link INI

DULU, KITA BUAT DALAM KELAS, NAMUN KEDAPATAN ADA ANTARA GURU-GURU YANG TIDAK MAHIR DAN TIDAK MAHU MENGAJAR SUBJEK PMD, MEREKA TIDAK MENGAJARNYA. ALIH-ALIH KITA HANYA SNAP GAMBAR DAN BUAT LAPORAN PMD BERJALAN DENGAN BAIK. WALHAL ITU TIDAK TERJADI.

KINI, MODUL INI DIUBAH, KITA BUAT BERPUSAT, SEMUA MURID DIKUMPUL DAN SEMUA GURU YANG MENJADI KEPALA BAHAGIAN AKAN MEMBERIKAN INFORMASI MASING-MASING.

DENGAN INI KERJA MENJADI LEBIH MUDAH.

HADIAH UNTUK ANDA, SAKSIKAN CARA MENDAPAT JUMLAH KLIEN DGN APPSHEET

https://www.youtube.com/watch?v=Nyl7crZFabY&t=131s

Read more »

 

LANGKAH 2020 DENGAN PENAMBAHAN GAYA KERJA LEBIH EFISIEN

Kelima-lima orang GBK sekolah ni bersetuju mengguna appsheet untuk tahun 2020.

APA KEGUNAANNYA
Dalamnya ada data dah, tak perlu lagi kaunselor tanya, ayah awak kerja apa? Alamat kat mana? NOmbor telefon mak ada tak? Awak lahir bila?

SEMUA maklumat dah ada, so...fast. bahkan Learning Style dia pun ada. hanya tinggal anda buat sesi bimbing dia dan taip laporannya.

Ye lah, kadang-kadang bila jumpa budak baik, budak pandai, tak tau nak bimbing apa, betul tak, tapi dengan adanya Appsheet ini, anda ada modal nak bersembang dengan dia, Sembang bukan sebarang sembang, sembang ilmiah tau.

Dia pun seronok dapat sesi bimbingan gaya belajar. Boleh la dia apply teknik ini untuk melonjakkan kecemerlangan dirinya.

Kat MANA laporan tu tersimpan ?
Ada di Googledrive anda sendiri, Boleh Download, Boleh Edit, Boleh Print.

Ada HAD tak penggunaannya? Tiada had. Boleh guna sampai bila-bila selagi dunia ni masih ada google, ada internet, ada appsheet dan anda masih ada.

Satu sekolah boleh guna BERAPA orang? Untuk sistem ini anda boleh berkongsi dengan 10 orang, wah ramai ler tu, mana ada satu sekolah kaunselor sampai 10 orang. Paling ramai pun 5 atau 6.

 https://www.youtube.com/watch?v=uyp5YnG9mGw

Read more »

 

Kelebihan dengan Appsheet Guru Kaunseling

Assalamu alaikum dan Salam Sejahtera guru sekalian, selamat melangkah ke Tahun Baru 2020.

Mari, usahakan tahun 2020 ini anda lebih baik dari 2019 bagi anda dalam keluarga, kerjaya, kesihatan, rezeki dan segalanya.

Saya senang sekali, kerana 2019 menemukan saya dengan perisian appsheet, saya belajar dan kejar ilmunya sampai ke luar negeri.

Alhamdulillah, telah ramai rakan-rakan guru yang telah mengambil manfaat bersama, Jom baca apa kata kawan kita ni.

Assalamualaikum....tak sabar saya nak share ngan en sham...saya teruja sebenanye dengan sppsheet ni.... Best sangat sambil duduk depan tv pon boleh masuk² data murid...mudah sangat nak key in sesi, aktiviti, program...tak perlu bawa buku log sesi ke mana² lagi dah....yak yak yeay....💃💃💃. 😂 : Cikgu Zuraida

Ku Normilawati, SK Taman Tasik

Best la ada appsheet. Banyak manfaat sgt. Hari tu Masa exam upsr, ada murid Saya lambat datang ke sek. Dgn appsheet semua maklumat ttg murid tu ada dlm tangan, Tak perlu cari dlm buku dah. Terus Saya call parents murid tu. Kalau dia Tak datang jg mmg Saya pergi rmh dia sbb dah alamat beserta location maps dlm appsheet. Senang sgt.. ckgu kelas pun x sempat nak buat semua tu hehe. Lagi satu pkara yg best bila buat sesi kaunseling, sllunya muridkan Tak ingt ic, alamat, birthday dan maklumat parents kan, dgn ada appsheet semuanya lengkap . Tak perlu lg nk suruh murid ingat 😁. Terima Kasih sgt2 cikgu sham.. memudahkan kerja harian Saya 🤩🤩🤩🤩🤩 : Ku Normilawati, SK Taman Tasik Rakan-rakan GBK dipersilakan untuk mengintai apa itu Appsheet. https://sites.google.com/view/noorhishamkr

Read more »

 
Monday, December 30, 2019
Sunday, December 29, 2019
Saturday, December 28, 2019

DIMANA SPREADSHEET SAYA




Untuk pengetahuan rakan2 yg baru dlm dunia appsheet, fail spreadsheet anda (atas nama sekolah anda) kalau nak cari.. Ikuti panduan ini


Spreadsheet ni kalau nak cek kena buka 1 Tab baru. 1 windows baru. Taip kat kotak bahagian  atas tu drive.google.com (jgn taip di google search ) pastu klik folder share with me. Dlm ni lah ada fail spreadsheet atas nama sekolah masing2.


Sila buka halaman database Murid. Copy semua nama2 murid dari apdm paste kat sini.

Sama hal jugak dgn no ic. Alamat dan lain-lain

AWAS!

JANGAN sesekali mengubah, mengalih, men delete header. Kerana ini semua akan mengakibatkan appsheet anda bakal error.

Read more »

 
Wednesday, December 25, 2019

Borang Kutipan Nombor HP baru Ibu bapa

Read more »

 

Saya ingin belajar bersama Cikgu Sham


Isi Satu Kursus Sahaja. Untuk Kursus kedua, Ulangi Lagi

Read more »

 

Silivus Appsheet by Noorhisham


Read more »

 
Tuesday, December 24, 2019

Terus Belajar

Kura-kura, walaupun langkahnya perlahan, tapi dia tak pernah berhenti berjalan, diam-diam dia sudah sampai ke depan jauh melebihi yang lain.
Guru
bukan berlatarbelakang Psikologis
bukan berlatarbelang IT
bukan berlatarbelakang Kaunseling
Jika
terus belajar
terus mendampingi orang-orang pandai
terus mau menerima ilmu-ilmu baru
Dia akan
jauh meninggal anda
Yang ada
Degree It
Degree Kaunseling
Degree Berdegree

Read more »

 

Saya guna betul-betul perisian ini sehingga pelajar merasa saya tau semua hal tentang dia orang

Read more »

 
Saturday, December 21, 2019
Saturday, November 16, 2019
Friday, November 15, 2019

Banting Terkini PPDa

Banting PPDa, Banting Dadah
Saiz 2x5
Siap Paip
Siap Pos

RM399

Hubungi : KLIK

Read more »

 
Thursday, October 31, 2019

TAJUK2 CERAMAH POWER POINT YANG ADA PADA SAYA, SIAPA NAK BOLEH DOWNLOAD SEMUA,, PM

Dalam setiap Folder ini mengandungi beberapa belas lagi fail anaknya.

[01 AAA]                                             
01 PEMBANGUNAN DIRI.zip
02 PROGRAM MOTIVASI.zip                               
03 MODUL LDK.zip
04 BENGKEL STUDY SKILL.zip                           
05 PROGRAM TITIAN REMAJA.zip
06 BONUS VIDEO AUDIO TAZKIRAH DOA.zip                 
07 CER PARENTING.zip
08 CER PENGURUSAN MASA.zip                           
09 MODUL KEIBUBAPAAN.zip
10 TEKNIK MENGHADAPI EXAM.zip                         
11 INVENTORI.zip
12 KEPIMPINAN.zip                                     
13 KEPIMPINAN PELAJAR DAN PENGAWAS.zip
14 CERAMAH PENGURUSAN KENDIRI.zip                     
15 KERJAYA.zip
16 KERTAS KERJA.zip                                   
17 KESIHATAN REMAJA.zip
18 KOMUNIKASI CEMERLANG.zip                           
19 KONFERENS IBU BAPA BARU.zip
20 KONFLIK AWAL REMAJA.zip                           
21 CERAMAH ESQ.zip
22 MASALAH DALAM KELUARGA.zip                         
23 MODUL PENUBUHAN PRS.zip
24 Modul Guru Penyayang.zip                           
25 PEMBANGUNAN DIRI.zip
26 PEMBENTANGAN KELOMPOK.zip                         
27 MODUL PROGRAM BERFOKUS FEDERAL.zip
28 PROGRAM MOTIVASI.zip                               
29 CERAMAH AKHLAK MULIA.zip
30 TERAPI KAUNSELING.zip                             
31 Video Bahan Ceramah]
31 Video Bahan Ceramah.zip                           
32 AUDIO MP3 BAHAN CERAMAH]
32 AUDIO MP3 BAHAN CERAMAH.zip                       
33 BAHAN POWER POINT CERAMAH]
34 MODUL BIMBINGAN DAN KEBANGSAAN.zip                 
35 CER PARENTING.zip
36 MODUL PRIBUMI.zip                                 
37 BAGAIMANA MAHU SCORE A ONE.zip
37 CER PENGURUSAN MASA.zip                           
38 Bahan Ceramah Mengenalidiri.zip
[39 BAHAN CERAMAH]                                   
39 MODUL KEIBUBAPAAN.zip
4 PANDANGAN MANUSIA.zip                               
40 KEPIMPINAN PELAJAR DAN PENGAWAS.zip
41 INVENTORI.zip                                     
42 BENGKEL KEPIMPINAN.zip
43 MODUL PENUBUHAN PRS.zip                           
44 Lupa dalam belajar.zip
45 BORANG2 BK.zip                                     
46 KERTAS KERJA.zip
47 PEMBENTANGAN AKTIVITI KELOMPOK.zip                 
48 KERJAYA.zip
49 KOMUNIKASI CEMERLANG.zip                           
50 KONFLIK AWAL REMAJA.zip
51 BENGKEL KEYAKINAN DIRI.zip                         
52 MASALAH DALAM KELUARGA.zip
53 BENGKELPENYESUAIANDIRI-VMP.zip                     
54 KESIHATAN.zip
55 KONFERENS IBU BAPA BARU.zip                       
56 BAHAN PENGURUSAN QALBU IAB.zip
57 KEPIMPINAN.zip                                     
58 Bahan Modul PERASA.zip
59 BENGKEL study skill.zip                           
60 Personality.zip
[61 BONUS AUDIO]                                     
61 Tret Personaliti.zip
62 URUS STRES.zip                                     
63 IMAGES MOTIVASI.zip
64 Mario Teguh, Koleksi Video Terbaik.zip             
65 KEPIMPINAN PELAJAR DAN PENGAWAS.zip
66 AUDIO 99 Langkah Bijak Orang Cemerlang.zip       
67 AUDIO Menangani Orang Yang Bermasaalah.zip
68 AUDIO Mengenal Peribadi Anda Yang Sebenar.zip     
69 NOORHISHAM AUDIO MUZIK UTK POWER POINT.zip
70 NOORHISHAM Kr Slaid CERAMAH PARENTING.zip         
71 NOORHISHAM MOTIVASI SEKOLAH MENENGAH.zip
72 NOORHISHAM MOTIVASI SEKOLAH RENDAH.zip             
73 NOORHISHAM Slaid POwer Point Motivasi.zip
74 NOORHISHAM VIDEO Kelas On9.zip                     
75 NOORHISHAM Video Motivasi Klip parlindungan.zip
76 NOORHISHAM Slaid POwer Point Motivasi.zip         
77 Video Motivasi Klip parlindungan.zip
78 Plan Strategi.zip                                 
79  Video Ceramah PERASA.zip
80 PERIBADI MLL KENTUT.zip                           
81 Video Motivasi Malam Pertama Di Alam Kubur 2.zip
82 Bila Lagi Nak Berubah.zip                         
83 MOTIVASI PETRONAS UTK GURU.zip
84 Ceramah Cikgu Noorhisham Cara pandang manusia.zip 
85 Ceramah Cikgu Noorhisham Penutup Best.zip
86 Bahan Ceramah Drug Abuse.zip                       
87 VIDEO CERAMAH TTG DADAH.zip

Klik http://shamtvmedia.wasap.my

Read more »

 
Saturday, October 26, 2019

POSTER KERJAYA TERBARU 2020


Link Lain http://gg.gg/pkerjaya

Read more »

 

Poster Kerjaya Terbaru 2020

SAIZ : A3 
MATERIAL : KERTAS KERAS
SUDAH LAMINATE
TERMASUK KOS POS

RM175.00

hubungi 


Read more »

 
Monday, September 2, 2019
Tuesday, August 20, 2019

Panduan Awal Pengguna Appsheet

1. Anda akan Terima Link dari Creator http://
2. Klik link dan  
Klik INstall

Bagi Pengguna Iphone

3. Cari Ikon Appsheet yang baru masuk
atau

Klik

 Taip nama klien terakhir anda

Tempat Ambil Gambar








Read more »

 
Saturday, August 17, 2019

Alangkah Mudahnya Ada Appsheet





Download Fail Format Cikgu Sham GUNA http://gg.gg/eutry

Read more »

 
Friday, August 16, 2019

Cara Penggunan Appsheet yang sudah saya bangunkan

Jika anda pengguna Iphone
Pertama Klik Link yang diberikan, Klik Add to Home Screen
Atau

Cari Ikon budak 2 orang di Desktop HP
Kalau Guna Iphone

Cari nama murid di Database. Pergi bawah sekali, 

Untuk Tambah Sesi
Klik New dan Taip isinya





Read more »

 

aPPSHEET


Read more »

 

Buku Rahsoa Cap Jari

9

Read more »

 
Thursday, August 15, 2019
Monday, August 12, 2019

Buku 48 Rumus Excel

Tempahan dibuka sekarang. Ketahui lebih 48 rumus mudah hingga ke tingkat sederhana advance. Harga RM26.00 sahaja. Termasuk pos 

Read more »

 

How To Resize Cell in Excel



Thanks You For Subscribe

Read more »

 
Thursday, August 8, 2019
Tuesday, August 6, 2019

Bengkel Excel untuk Guru

6 Ogos 2019. Kajang. Seramai 30 orang hadir pada hari ini di SK Bandar Tasek Kesuma, untuk mempelajari 40 rumus Excel. Sekolah ini adalah sekolah pertama saya menjalani praktikum selama 3 bulan pada tahun 2004 sebelum di diposting ke SK Bangi 2005. 

Sebelum ke sekolah ini, saya menjalani ROS 2 minggu di SK Sungai Ramal Dalam, Kajang. Ketiga-tiga sekolah yang saya tulis ini, ada guru yang hadir pada saat ini untuk belajar Excel. Acara bermula jam 8.30 pagi dan berakhir jam 2 petang. 

Peserta diberi rehat 2 kali. Namun, otak mereka dah beku katanya, dah tak boleh masuk setelah masuk rumus yang tahap tinggi iaitu bagaimana menghadirkan "wajah seseorang"  dengan hanya klik nombor.
Apa pun, mereka telah memahami fungsi, VLOOKUP, selain count, counta, countif, countifs, mid, left, right.  

Kelas diadakan di pusat sumber sekolah.

Peserta ceria walau rumus adakalanya memeningkan sekejap, Hang sebentar

Otai, tetap berbisa..slow-slow tapi maju.

Memantau anak murid buat rumus

Perlu membuat contoh untuk membertulkan kesilapan.




Antara ratu yang hadir

Last, kami bergambar beramai-ramai.



Read more »

 
Sunday, August 4, 2019

Download Fail Excel

Salam Sejahtera : Kepada semua peserta hendaklah download Fail 40 Rumus ini untuk dipelajari bersama.

Program : Guru Bimbingan Bijak Excel
Tarikh : 06 Ogos 2019
Masa : 8.30 pagi hingga 3.30 ptg
Tempat : SK Bandar Tasek Kesuma, Semenyih


Download Fail 40 Rumus Excel : Link

atau KLIK LINK INI 
(https://drive.google.com/file/d/1HoAmnLfffSNCXssQTeeQiOZ7FOlzALfv/view?usp=sharing)

MAKLUMAN

1. Semua Kenderaan hendaklah diparkir diluar kawasan sekolah SK BTK
2. Yuran Pendafataran Makan Minum RM10.00 (Bayar semasa pendaftaran)

Sekiranya terdapat apa-apa masalah sila

Hubungi wasap.com/601110815141


Read more »

 
Sunday, July 28, 2019
Friday, July 19, 2019

Jam 7 Aku Melangkah

Jam tujuh aku melangkah
Menuju ke sekolah
Hatiku rasa bahagia
Menambah ilmu di dada

Aku suka membaca
Kan ku baca semua kisah
Yang baik jadi teladan
Yang buruk jadi sempadan

Aku suka menulis
Kan ku tulis semua cerita
Yang baik jadi ikutan
Yang tak elok aku tinggalkan

Aku suka melukis
Kan ku lukis alam semesta
Ku warnakan semua benda
Sungguh indah ciptaan Allah

Aku suka mengira
Kan ku kira berbilang angka
Tak terhitung ciptaan Allah
Tapi Allah Tuhan yang Esa

Read more »

 
Saturday, July 13, 2019

Perisian Auto Detect



https://www.facebook.com/shamtvmedia/

Perhatikan bagaimana sistem excel dapat membantu para guru sekalian mengesan dengan pantas gaya belajar anak muridnya.

Read more »

 
Sunday, June 30, 2019

Kenali Manusia

Antara Lambang dan Plat
Satu saat ditengah jem nya jalan waktu petang, ketika kereta sedang bergerak merangkak perlahan, terlihat sebuah kereta warna merah di hadapan sang pemandu.

Di cermin belakangnya tertampal logo Negeri Kelantan, pemandu di belakang dapat mengagak, kemungkinan besar pemandunya orang Kelantan, sebentar kemudian matanya turun ke bawah, didapati nombor platnya DBP 7388. Wah, ini tanda kedua dia orang Kelantan.

Tak lama kemudian, kedua kereta ini singgah disebuah stesen petronas untuk mengisi minyak, ketika sedang menghulur tangan untuk membayar dikaunter, terdengar pemandu kereta merah ini bercakap dialek Kelantan.

Jelas sekali, ketiga tanda ini memberi isyarat besar bahawa dia adalah orang pantai Timur.

Kenali Manusia

Saudaraku, ketika anda melihat seseorang pada wajahnya, ada ilmu menghurai siapa dirinya, jika anda melihat corak jari jemarinya, anda akan mengetahui watak dan bakatnya, ketika anda melihat tarikh lahirnya, anda akan mengetahui karakternya yang utama, ketika anda melihat tulisannya, anda bakal mengetahui bagaimana motivasi dirinya saat ini, bagaimana dia ingin menghadapi hari-hari mendatang dan bagaimana juga dia meninggalkan hari semalam.

Dari sebuah tulisan, anda juga boleh melihat sejauh mana dia rapi, detail, sistem berfikir, harga diri, keterbukaan (ekstrovert/introvert), keperluan pada bersosial malah kesihatan dirinya.

Semakin luas sudut pandang anda, semakin faham diri anda akan seseorang manusia.

Subhanallah. Justeru dari itu, perbanyakkan angel pandang tentang seorang manusia. Manusia itu unik, lebih unik dari ciptaan alam ini.

Read more »

 
Thursday, June 20, 2019

Video Bab 6 : Kemaskini Laporan dengan Keberadaan Header



Berikut adalah profail murid yang saya gunakan Hasil pemanfaatan dari Excel.

Read more »

 
Tuesday, June 18, 2019

Bengkel Metafizik

Seseorang akan menjadi musuh terhadap apa yang dia tidak ketahui.


Read more »