Thursday, May 30, 2019

Penyampaian Tazkirah Menjelang Berbuka Puasa di GDW Johor Bharu




Read more »

 

BERBAGI RASA DI PUSAT TAHFIZ KUALA PILAH

29 MEI 2019. Dalam perjalanan menuju ke Johor Bharu bersama Kamarul, kami singgah di sini untuk berbagi ilmu.



Read more »

 
Monday, May 27, 2019

Trace Wajah TGNA


Read more »

 

Kursus Photoshop Asas untuk Guru di Terengganu

Mudah je Photoshop, jauh lebih mudah dari Ilustrator. Jom ikut bengkel bersama saya di Terengganu

Read more »

 

Tazkirah Ramadhan


Read more »

 

Menjadi Tamu, Imam dan Pentazkirah di rumah MB Johor



25 Mei 2019. Ramadhan





Read more »

 
Saturday, May 25, 2019

Bengkel Dahsyatnya Vlookup Excel

25 Mei 2019. Seramai 10 orang guru dan trainer hadir belajar Vlookup di SK Kg Maju Jaya dibawah Cikgu Azizilfikri (Cikgu Jie)













Read more »

 
Thursday, May 23, 2019

Contoh Logo Lama yang di trace baru mengguna adobe Illustrator


Read more »

 
Assalamu alaikum wr wbt, alhamdulillah, sekian lama saya mencari perisian yang boleh create buletin dengan tulisan melingkari objek.

Jika selama ini orang buat buletin mengguna Publisher, saya pula mengguna power point. Saya suka power point kerana saya orang visual, ada tool yang membantu membuat gradient.

Warna-warna yang ada dalam power point boleh kita mainkan dengan senang sekali.

Baiklah, berikut adalah cara untuk membuat Buletin mengguna perisian Adobe Ilustrator.

Buka satu fail baru, gunakan saiz A4, masukkan dulu header dan footernya serta gambar seperti logo dan penulis.

2. Langkah seterusnya ialah

Masuk gambar letak di layer paling bawah.

3. Bina layer baru, masukkan font dalam sebuah bingkai petak 4 segi yang anda buat sendiri sebesar kertas A4. Tulisan ini boleh taip atau copy paste sahaja dari mana-mana tulisan anda yang sedia ada.

5. Setelah selesai memasukkan tulisan, samada separuh atau hampir penuh kertas A4.

6. Pada menu, klik Type..pergi ke  Area Type Options..pada        Coloums ada angka pilihan. Ubahlah menjadi 2 atau 3. Tujuannya supaya tulisan kita berada dalam 3 baris.

4. Gunakan Pen Tool Buat lingkaran kawasan yang anda  tidak mahu tulisan berada di situ.

5. Pergi ke Menu, klik Object. Text wrap. Serta merta tulisan anda pakat berlari-lari dari image tersebut.

Sekarang Buletin anda dah siap dan tiba masanya untuk publish. Klik File, pilh Export, namakan Fail anda, pilih jenis Jpeg dan jangan lupa klik UseArtboard untuk mengirim semua kerja untuk menjadi satu.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Adobe Ilustrator juga boleh kita create page majalah


Read more »

 
Wednesday, May 22, 2019

Sembah Patung.. Kenapa?

Kenapa tok guru mereka buat patung untuk disembah?

Asal usul nya dahulu kala  'tok guru' mereka buat patung sebab nak bagi mudah faham anak murid nya memahami hidup ini. Gurunya akan menunjuk pada  patung untuk mengajar, alias nya patung itu sebagai PDP.

Tengok patung ni, tak bernyawa, tak berkata-kata, tak bergerak, tak berkehendak, tidak melihat, tiada kuasa, tiada perasaan, fikiran bahkan zahirnya pun baru.

Hai manusia, inilah kamu dulu, tiada.. Kemudian Allah adakan kamu, asalnya kamu tiada pendengaran, penglihatan, hati dan segalanya. Namun Allah tiupkan ruh padamu lalu wujud kamu seperti hari ini.

Boleh buka mata, boleh berjalan, berkehendak, mendengar, itu semua sifat pemberian Allah. Jika bukan yang Maha Sama', Maha Basar, Kalam, Qayyum bagi pada mu sifat ini, kamu tak ubah seperti patung ini.

Inilah agaknya ilmu tasawuf dalam ajaran mereka. Lama ke lamaan apabila guru sudah meninggal, generasi demi generasi mula kreatif, mereka corak kan lagi patung itu hingga akhirnya mereka menyembah patung.

Penganut agama penyembah patung yang ada hari ini pun tidak tahu mengapa mereka perlu sembah patung. Mereka Just follow apa yang atuk nenek mereka lakukan.

Sehingga ada seseorang terfikir, mengapa aku sembah benda yang tak bernyawa ini. Lalu dia mencari-cari sehingga akhirnya bertemu agama yang benar. Setelah dia menganut agama ini, lalu datang seseorang yang lain semata-mata hendak menyampaikan rasa marahnya, kenapa kamu tinggal agama kita.

Si dia menjawab, dalam kitab kita pun, menyatakan Tuhan itu tidak terlihat, tidak boleh dipegang.

Jawapan ini membuat si amarah menangis. Mungkin rasa diri jahil, serba tak tau.

Patung itu ada 2 wujudnya, satu patung yang tidak bergerak. Tidak berkata, tiada perasaan. Tidak boleh memberi manfaat dan mudarat. Ia mungkin besi atau kayu.

Patung yang kedua ia bergerak, ia wujud dalam bentuk duit, wang, mungkin juga wujud dalam bentuk manusia. Moga kita tidak menjadi penyembah kedua-dua patung ini. Kedua-dua patung ini datang dan akhirnya pergi.

لا وجود الا هو
Yang wujud hanya Dia, yang kekal hanya DIA.

Read more »

 
Monday, May 20, 2019

Pernah Singgah di sini. 7 Tahun yang lalu

SEMALAM 30/4/2012 TELAH BERLANGSUNG CERAMAH PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAH UNTUK SESI PETANG BERSAMA KR EN. NOORHISHAM HAMZAH GBKSM SK BANGI. NAMPAKNYA PERKONGSIAN KALI INI SANGAT BERMAKNA UNTUK SEMUA WARGA SMKKU. APA TAKNYA....SEMUA JADI SEPI APABILA EN NOORHISHAM MEMULAKAN BICARA.....









TAHNIAH KEPADA SEMUA MURID YANG TELAH BERJAYA MEMBERIKAN KERJASAMA SEBAIKNYA. BEGITU JUGA KEPADA EN. NOORHISHAM SENDIRI....TERIMALAH PANTUN PENGHARGAAN DARI KAMI....

Dari Daik pulang ke Daik
Sehari-hari berkebun pisang
Budi baik dibalas baik
Dalam hati dikenang orang


Tanam lenggun tumbuh kelapa
Terbit bunga pucuk mati
Budi tuan saya tak lupa
Sudah terpaku di dalam hati


Tenang-tenang air laut
Sampan kolek mudik ke tanjung
Hati terkenang mulut menyebut
Budi baik rasa nak junjung

Sumber : http://ubksmkkajangutama.blogspot.com/

Read more »

 
Saturday, May 18, 2019

Banting PPDa 1 Set 5 Keping Saiz 2x5

RM166 Sekali Pos (Semenanjung)

Read more »

 

DETECT MURID LAHIR SETAHUN TERUS

Assalamu alaikum dan salam sejahtera rakan-rakan, beberapa hari ini saya tak sempat mengepos sesuatu untuk anda. Kerana semalam pun baru selesai belajar Ilustrator. Cara nak design Logo sekolah yang lama menjadi baru, lebih sharp dan cantik warnanya. 

Berikut ini saya ingin tunjukkan bagaimana dengan Excel kita boleh detect murid yang lahir setiap bulan berapa jumlah dan siapakah yang terbabit serta kelasnya apa. 

Dengan cara ini anda sebagai guru boleh membuat pengesanan cepat. Ramai sudah yang meniru cara ini dan berhasil. 

Link Video di youtube : https://youtu.be/V-fvh4K0CfU



Read more »