Edidik

Edidik

Tazkirah

Hidup Mesti Berkorban

Featured post

Buku Metafizik

Ilmu Rahsia Potensi Tersembunyi Manusia di sebalik tarikh kelahirannya TEMPAH

Admin Blog

Admin Blog
Noorhisham Hamzha

Blog Archive

Tuesday, December 31, 2019
PROGRAM MAJU DIRI

Setiap orang akan menjadi buku cerita setelah matinya. Maka tuliskan, dan tinggalkan sebuah cerita yang bagus agar memberikan hiburan dan inspirasi yang indah bagi ahli waris dan pembacanya.


Kata seorang pengarang didalam bukunya, "Psikologi Kematian". Ketika pesawat ulang-alik mau melepaskan orbit bumi menuju ke bulan, diperlukan teknologi tinggi dan daya dorong yang sangat besar agar bisa terbebas dari graviti bumi, lalu memasuki ruang angkasa dengan ringan.Demikianlah katanya lagi, halnya dengan jiwa manusia. Jika hati, pikiran dan nafsu kita masih sangat kuat terikat dengan bagasi dunia,pasti sulit untuk lari dan terbang mendekati ALlah.


BAGI RAKAN-RAKAN YANG INGIN MENDAPAT KERTAS KERJA ATAU LAPORAN PROGRAM TRANSFORMASI DIRI SILA Klik Link INI

DULU, KITA BUAT DALAM KELAS, NAMUN KEDAPATAN ADA ANTARA GURU-GURU YANG TIDAK MAHIR DAN TIDAK MAHU MENGAJAR SUBJEK PMD, MEREKA TIDAK MENGAJARNYA. ALIH-ALIH KITA HANYA SNAP GAMBAR DAN BUAT LAPORAN PMD BERJALAN DENGAN BAIK. WALHAL ITU TIDAK TERJADI.

KINI, MODUL INI DIUBAH, KITA BUAT BERPUSAT, SEMUA MURID DIKUMPUL DAN SEMUA GURU YANG MENJADI KEPALA BAHAGIAN AKAN MEMBERIKAN INFORMASI MASING-MASING.

DENGAN INI KERJA MENJADI LEBIH MUDAH.

HADIAH UNTUK ANDA, SAKSIKAN CARA MENDAPAT JUMLAH KLIEN DGN APPSHEET

https://www.youtube.com/watch?v=Nyl7crZFabY&t=131s

Kelima-lima orang GBK sekolah ni bersetuju mengguna appsheet untuk tahun 2020.

APA KEGUNAANNYA
Dalamnya ada data dah, tak perlu lagi kaunselor tanya, ayah awak kerja apa? Alamat kat mana? NOmbor telefon mak ada tak? Awak lahir bila?

SEMUA maklumat dah ada, so...fast. bahkan Learning Style dia pun ada. hanya tinggal anda buat sesi bimbing dia dan taip laporannya.

Ye lah, kadang-kadang bila jumpa budak baik, budak pandai, tak tau nak bimbing apa, betul tak, tapi dengan adanya Appsheet ini, anda ada modal nak bersembang dengan dia, Sembang bukan sebarang sembang, sembang ilmiah tau.

Dia pun seronok dapat sesi bimbingan gaya belajar. Boleh la dia apply teknik ini untuk melonjakkan kecemerlangan dirinya.

Kat MANA laporan tu tersimpan ?
Ada di Googledrive anda sendiri, Boleh Download, Boleh Edit, Boleh Print.

Ada HAD tak penggunaannya? Tiada had. Boleh guna sampai bila-bila selagi dunia ni masih ada google, ada internet, ada appsheet dan anda masih ada.

Satu sekolah boleh guna BERAPA orang? Untuk sistem ini anda boleh berkongsi dengan 10 orang, wah ramai ler tu, mana ada satu sekolah kaunselor sampai 10 orang. Paling ramai pun 5 atau 6.

 https://www.youtube.com/watch?v=uyp5YnG9mGw
Assalamu alaikum dan Salam Sejahtera guru sekalian, selamat melangkah ke Tahun Baru 2020.

Mari, usahakan tahun 2020 ini anda lebih baik dari 2019 bagi anda dalam keluarga, kerjaya, kesihatan, rezeki dan segalanya.

Saya senang sekali, kerana 2019 menemukan saya dengan perisian appsheet, saya belajar dan kejar ilmunya sampai ke luar negeri.

Alhamdulillah, telah ramai rakan-rakan guru yang telah mengambil manfaat bersama, Jom baca apa kata kawan kita ni.

Assalamualaikum....tak sabar saya nak share ngan en sham...saya teruja sebenanye dengan sppsheet ni.... Best sangat sambil duduk depan tv pon boleh masuk² data murid...mudah sangat nak key in sesi, aktiviti, program...tak perlu bawa buku log sesi ke mana² lagi dah....yak yak yeay....💃💃💃. 😂 : Cikgu Zuraida

Ku Normilawati, SK Taman Tasik

Best la ada appsheet. Banyak manfaat sgt. Hari tu Masa exam upsr, ada murid Saya lambat datang ke sek. Dgn appsheet semua maklumat ttg murid tu ada dlm tangan, Tak perlu cari dlm buku dah. Terus Saya call parents murid tu. Kalau dia Tak datang jg mmg Saya pergi rmh dia sbb dah alamat beserta location maps dlm appsheet. Senang sgt.. ckgu kelas pun x sempat nak buat semua tu hehe. Lagi satu pkara yg best bila buat sesi kaunseling, sllunya muridkan Tak ingt ic, alamat, birthday dan maklumat parents kan, dgn ada appsheet semuanya lengkap . Tak perlu lg nk suruh murid ingat 😁. Terima Kasih sgt2 cikgu sham.. memudahkan kerja harian Saya 🤩🤩🤩🤩🤩 : Ku Normilawati, SK Taman Tasik Rakan-rakan GBK dipersilakan untuk mengintai apa itu Appsheet. https://sites.google.com/view/noorhishamkr
Saturday, December 28, 2019



Untuk pengetahuan rakan2 yg baru dlm dunia appsheet, fail spreadsheet anda (atas nama sekolah anda) kalau nak cari.. Ikuti panduan ini


Spreadsheet ni kalau nak cek kena buka 1 Tab baru. 1 windows baru. Taip kat kotak bahagian  atas tu drive.google.com (jgn taip di google search ) pastu klik folder share with me. Dlm ni lah ada fail spreadsheet atas nama sekolah masing2.


Sila buka halaman database Murid. Copy semua nama2 murid dari apdm paste kat sini.

Sama hal jugak dgn no ic. Alamat dan lain-lain

AWAS!

JANGAN sesekali mengubah, mengalih, men delete header. Kerana ini semua akan mengakibatkan appsheet anda bakal error.
Tuesday, December 24, 2019
Kura-kura, walaupun langkahnya perlahan, tapi dia tak pernah berhenti berjalan, diam-diam dia sudah sampai ke depan jauh melebihi yang lain.
Guru
bukan berlatarbelakang Psikologis
bukan berlatarbelang IT
bukan berlatarbelakang Kaunseling
Jika
terus belajar
terus mendampingi orang-orang pandai
terus mau menerima ilmu-ilmu baru
Dia akan
jauh meninggal anda
Yang ada
Degree It
Degree Kaunseling
Degree Berdegree

Anda ada Blog?

Saya menawarkan kepada anda memiliki blog seperti ini, saya akan bangunkan untuk anda dan serahkan untuk anda guna. Kos terendah RM49.90 sahaja.

Curahkan tulisan anda, karya anda di blog untuk dinikmati generasi selepas anda.

Link

Tempahan Buku Klik

Search This Blog

Link Crosword

Klik

noTA cROSWORD Klik

Chat

Renungan

Hikmah Penularan virus koronavirus

Wahai Diri

Wahai Diriku, aku sayang pada diriku sendiri, Aku melihat diriku yang ceria itu, aku melihat diriku yang bahagia itu, itulah diriku yang sesungguhnya.

Ke manakah aku selama ini, aku ingin kembali,

Wahai Diriku, hal-hal yang tidak penting, tidak boleh mengganggu aku, hal-hal yang tidak berguna, aku letakkan aku lepaskan,

agar tenang hidupku
agar sihat badanku
agar lapang hidupku

Ya Tuhan, pandu hambaMu menjadi manusia cemerlang dunia, cemerlang akhirat

Ujian dalam hidup hadir untuk membuktikan cinta kita padaNya. Apakah hati masih cintakan dunia yang fana, atau akhirat yang kekal abadi. Oh Tuhan, bantu hambaMu untuk mendapat CINTA Mu yang Agung dan Abadie.

Kaunselor Anda

Kaunselor Anda