Thursday, February 27, 2020

APPSHEET VERSI 13 PLUS

Assalamu alaikum, Selamat Siang, ramai antara kita yang ingin buat kerja cepat, kalau boleh tanpa bergantung dengan komputer. Sebab nak kena buka komputer bagai, agak memakan masa.

Cikgu tau tak adanya sistem Appsheet?  Ya. Appsheet, dah 330 orang lebih di Malaysia yang mengguna sistem ini.


Sistem ini membantu anda mencari murid, dan maklumat berkaitan dirinya dalam masa yang pantas. Alamatnya, nombor telefon ibubapanya, tarikhlahirnya bahkan gaya belajarnya.


Dari Gaya belajar inilah, anda boleh buat sesi bimbingan dengan nya, Jika dia seorang dominan Visual, Auditori, Kinestatik, apa perlu dia buat untuk cemerlang?

Nak catat sesi pun mudah, terus taip dalam Appsheet, ia tersimpan dalam Drive anda. Walau hujan ribut melanda, HP anda hilang, data tu masih ada.

Kalau nak buat sesi macam mana?

cari nama dia, klik, turun bawah dan jumpa New, Klik


Bila klik New, paparan kat bawah ni muncul

Pilih Tahun, Pilih Nama Kaunselor/GBK
 
Masukkan nombor Rujukan Klien


Fokus nya tentang apa
Taip Laporan sesi di ruangan Catatan.



Kalau cikgu rasa nak pergi melawat rumah dia, klik sini, terus waze akan hantar cikgu ke alamat tu



Memang mudah dengan perisian ni, ia tak memberatkan HP, kerana data-data, termasuk gambar semua tersimpan dalam drive.

Apa kata kawan-kawan kita yang dah guna, cu klik ni






Monday, February 24, 2020

Bahan Ceramah 32GB

Antara Bahan yang ada dalam Folder 32GB








Isi Power POint Ceramah (Boleh di edit)
Video-video link dengan isi ceramah
Lagu-lagu motivasi link related dengan isi ceramah


Terhad

Sunday, February 16, 2020

Buat Laporan dengan PPT jer.. apa tu PPT


Appsheet Versi 13

Apakah Penambahan yang ada pada Versi V13

1. Jumlah Kelas
Utk sesi Program ada 3 kelas. Sebelum ni 2 saja.
2. Besday
Murid-murid yg lahir bulanan boleh dilihat dan print mengikut bulanan

3. Foto
Foto Berada diatas. Mempercepat proses pengambilan gambar

4. Penambahan Pilihan Pekerjaan untuk Klien anda, Menurut kajian tarikh lahir, orang-orang bernombor asas, 1,2,3,4,5,6,7,8, dan 9, semuanya mempunyai kerja-kerja yang hampir sama secara umumnya. 



Untuk ini anda ditawarkan RM30 sahaja jika mahu tambahan pekerjaan. (Untuk semua pelajar)

Saturday, February 8, 2020

Solusi Masalah Tarikh Lahir keluar dalam bentuk angka

Contoh bentuk tarikh lahir yang keluar dalam bentuk/format angka 39294

Solusi, buka spreadsheet, Database, tik pada kolom tarikh lahir, klik Format, Number, Plain Text

Tuesday, February 4, 2020

Create Sendiri Sticker Telegram

Alhamdulillah, kesempatan kali ini saya ingin share cara-cara membuat sticker Telegram. Boleh juga anda guna Sticker yg sama untuk tujuan Whatsapp. Berikut adalah contoh sticker yang telah dihasilkan. 


Untuk membuat sticker seperti ini, sebaiknya anda mempunyai perisian Photoshop. Sila download di Telegram. Pernah join kan Grop Software, taip je Photoshop CC atau Photoshop 2020.



saiznya adalah 512x512 pixcel
Sesudah siap, save png. Oh ya, kena buang background dulu tau.